FOTO Ovo nisu skupe stvari, ovo su perverzno skupe stvari

Foto: Press

POSTOJE skupe stvari, a postoje i perverzno skupe stvari. U ovom tekstu bavit ćemo se ovim drugim stvarima.

Bilo kako bilo, ništa od ovog ne možete priuštiti, ali uvijek je zabavno znatiželjno zavirivati u domove, garaže, jahte, džepove i živote abnormalno bogatih.

V1

Cijena: Najmanje 64 tisuća funti

Da je ljude moguće uvjeriti u bilo što, dovoljno govori činjenica na svijetu postoji parfem čija je početna cijena 64 tisuće dolara i koji je prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najskuplji parfem na svijetu.

Na cijenu je svakako utjecalo to da V1 sadrži 1400 esencija i rijetkog cvijeća iz svih krajeva svijeta. Poznati dizajner Arfaq u suradnji s još poznatijim proizvođačem parfema Arthurom Burnhamom, sedam je godina radio na ovog parfemu, a svaka bočica je načinjena od čiste platine i personalizirana je 18-karatnim zlatom i rubinima kojima je ispisano vlasnikovo ime.

Sve to dolazi u kutiju od rijetkog drveta koju je izradila ekipa iz S. C. Gordon Ltd., Rolls Roycea i Bentleyja, a otključavate je Graffovim ključem od 18-karatnog zlata ukrašenog dijamantima i rubinima.

Octobrachia Spinget Luxury White Gold & Diamond Edition

Cijena: 100 tisuća dolara

I baš kada ste pomislili da fidget spinner manija polagano popušta i pravi mjesto za neku drugu budalaštinu, pojavi se švicarska tvrtka i proizvede spinner koji košta 100 tisuća dolara.

Na budalaštini za budalaste milijunaše radio je nezavisni draguljar iz Geneve Franc Vila u suradnji s čak dva vrhunska švicarska dobavljača dijamanata. Mijenja li to vaše mišljenje da se radi o suludom bacanju novca? Naravno da ne, ali Spinget i dalje teži 100 grama, čine ga besprijekorni dijamanti ugrađeni u bazu od 18-karatnog bijelog zlata jer... Tko bi znao?

"Zašto ga ne napraviti?", pita se Steve Raffner, stručnjak za skupocjene drangulije i digitalni marketing koji je dosad surađivao s kompanijama kao što je Rolex, i dodaje: "Mi smo strastveni dizajneri koji se druže s draguljarima i bankarima u zemlji sireva i čokolade. Želimo ponuditi luksuz ne samo u formi kompliciranih satova koje ionako nitko ne razumije".

Hèrmes torbica

Cijena: 379,261 dolara

Hèrmes je nedavno odlučio oboriti vlastiti rekord. Za svoju 30-centimetarsku Birkin torbicu od krokodilske kože dobili su 379,261 dolara na aukciji u Hong Kongu. Ne trebamo posebno isticati da se radi o najvećem iznosu koji je netko iskeširao za torbicu, a novinari pišu da je cjenkanje bilo "napeto". Ne sumnjamo.

Uglavnom, malo 18-karatnog zlata, stotinjak dijamanata ugrađenih u naramenice i voila... Preskupa torbica.

Ipak, treba dodati i da su Hermes Birkin torbice prema jednom istraživanju proglašene boljom investicijom od dionica i zlata.

Butterfly Trek Madone

Cijena: 500 tisuća dolara

Vrijedi li pola milijuna dolara? Teško. No, činjenica je da je netko toliko platio kako bi u kolekciji imao bicikl koji je dizajnirao Damien Hirst koji je, pripremite se za ovo neoprostivo preseravanje, koristio prava krila leptira kako bi ukrasio okvir i felge.

Uglavnom, bicikl je na Tour de Franceu 2009. vozio legendarni Lance Armstrong koji je, da stvar bude bolja, osvojio treće mjesto koje mu je kasnije oduzeto zbog dopinga.

U svakom slučaju, pola milijuna dolara za nepobjednički bicikl koji će razljutiti svakog ljubitelja životinja.

C SEED 262

Cijena: 550 tisuća dolara

Ova nevjerojatna zvijer od 4K TV-a frazu "kućno kino" diže na najvišu moguću razinu. Štoviše, ako ovo čudo imate u dnevnom boravku, odlazak u kino djeluje podjednako smisleno kao otići na javni bazen, a imate privatni otok.

Dimenzije su gotovo uvredljive jer radi se o dijagonali od 6,65 metara što je, uzgred rečeno, svjetski rekord. Austrijska kompanija C SEED svjetski je prepoznata po svojim prijašnjim pothvatima, ali radilo se uglavnom o sustavima koji su bili smješteni izvan domova. LED 4K zaslon pojačan je black LED tehnologijom kako bi dobili jači kontrast, a UHD tehnologija osigurava žive boje i vrhunsku sliku... I to je sasvim logično očekivati od televizora za koji ste iskeširali nešto više od pola milijuna dolara.

Stoga, ako se pitate kakvu pilu u svojim dnevnim boravcima ima onih 1 posto, imate odgovor.

Parkirno mjesto

Cijena: 664,200 dolara

Za sve oni koji nariču zbog visokih cijena parkinga, ne zaboravite da uvijek postoje oni koji plaćaju više. Rekorder se nalazi u Hong Kongu.

Naime, izvršni direktor jedne investicijske firme, Kwan Wai-ming, za parkirno mjesto na prvom katu jednog luksuznog stambenog kompleksa, isplatio je vrtoglavi iznos od 664 tisuće dolara, a radi se o nešto više od 17 kvadratnih metara.

Međutim, visoka cijena ne bi vas trebala posebno šokirati jer govorimo o Hong Kongu gdje su visoke cijene nekretnina postale političko pitanje i mnogi optužuju vladu da svojim odlukama pogoduje isključivo imućnim poslovnjacima dok prosječni građanin, unatoč mjerama da se cijene najma spuste na neku normalnu razinu, iz godine u godinu sve teže plaćaju stanarine. Ranije ove godine, jedan je tamošnji tajkun isplatio rekordne tri milijarde dolara za poslovni prostor u trgovačkoj zoni.

Rolls Royce Sweptail

Cijena: 13 milijuna dolara

Kad govorimo o ekskluzivi, malo je toga ekskluzivnije od Rolls Roycea. Rijetko ih viđate na cestama, a prošle godine proizvedeno ih je tek 4000 za svjetsko tržište. Ujedno spadaju i među najskuplje automobile na svijetu.

No, u čak i u kontekstu ekskluzivnih automobila, Rolls Royce je uspio nadjačati konkurenciju.

Njihov Sweptail je unikat, a cijena se kreće oko 13 milijuna dolara. Iz kompanije poručuju da je kupac, inače kolekcionar skupocjenih unikata među kojima su i super-jahte i privatni avioni, tražio "nešto posebno". Ispunili su mu želju.

Radi se o dvosjedu s potpuno panoramskim krovom i ručno izrađenim interijerom od vrhunskog (i vrlo vjerojatno rijetkog) drveta, najfinije kože i plemenitih metala. Ukratko, svega onog što ne viđate u svojim kantama koje još uvijek niste otplatili.

Falcon SuperNova Pink Diamond iPhone 6

Cijena: 95,5 milijuna dolara

Zašto bi bilo tko davao skoro 100 milijuna dolara za telefon? Nitko ne zna, a čak i da imamo priliku doznati, vjerojatno ne govorimo "perverznobogataški".

Uglavnom, radi se o šestici koja je smještena u oklop od 18-karatnog zlata, a za sve one kojima jabuka nije dovoljno jak statusni simbol, tu je golemi ružičasti dijamant koji, budimo realni, djeluje neoprostivo kičasto. Postoji i platinasta verzija s plavim dijamantom koja košta "samo" 48,5 milijuna dolara.

Najveći problem? Čak i najskuplji model na svijetu iduće će godine biti samo preskupa starudija.

Villa Les Cèdres

Cijena: Milijardu i 100 milijuna dolara

Prije tri-četiri godine svijet je pisao o novom domu indijskog tajkuna Mukesha Ambanija čiji je dom navodno koštao oko milijardu dolara i tada je proglašen najskupljim domom na svijetu. No, postoji nešto još skuplje.

Radi se o abnormalno raskošnoj vili na Azurnoj obali, lociranoj između Nice i Monaka, koju nazivaju "igralištem milijardera". Villa Les Cèdres ima deset spavaćih soba, dvoranu za balove, kapelicu, 50-metarski bazen ugrađen u kamen, zimski vrt, staju za 30 konja i botanički vrt koji jedan od najljepših privatnih vrtova u Europi o kojem svakodnevno brine 15 vrtlara.

Inače, kvadratni metar u Saint-Jean-Cap-Ferratu (gdje je ova vila smještena) košta oko 200 tisuća eura pa nije posebno iznenađenje to što se vile na ovom području vrlo rijetko prodaju.

A susjedi? Andrew Lloyd Webber, Microsoftov Paul Allen, obitelj Ferreto, Hubert de Givenchy, marketinški titan Lord Maurice Saatchi i nekoliko ruskih oligarha.

The History Supreme

Cijena: 4,8 milijardi dolara

Na listi najskupljih jahti, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, milijarder Paul Allen, u svom vlasništvu ima jahtu koja se nalazi tek na sedmom mjestu.

Najskuplju na listi ima anonimni poduzetnik iz Malezije (pretpostavlja se da je riječ o Robertu Kuoku) koji je za ovaj suludi luksuz isplatio vrtoglavih 4,8 milijardi dolara.

Vjerojatno se pitate zašto je toliko skupa. Za početak, za izradu eksterijera bilo je potrebno oko 100 tona zlata i platine, ali to je tek početak priče o ovoj perverziji koja kao da je izašla iz mokrih snova biskupa koji žive u kulama od oniksa. Svaki dio, od palube do sidra, izrađen je od najskupljih materijala. Dovoljno je reći da su neki od materijala kosti T-Rexa i dijelovi meteorita.

Ukratko, sve luksuzne jahte uz ovu djeluju kao ribarski brodići.

Pročitajte više