Francuzi ponovno otkrivaju bakine recepte

´IN´ RESTORANI pretvaraju se u tradicionalne gostionice, obilno se služe domaće juhe, bistroi su opet popularni... nakon etničkih mješavina ´svjetske´ ili kuhinje ´fusion´, u zemlji gastronomije, Francuskoj, opet su u modi bakini recepti.

Najbolji primjer tog povratka kulinarskim korijenima bez sumnje je preuređenje pariškog restorana ´Korova´, poznatog po svojoj piletini s kokainovcem, koji je zatvoren u srpnju 2002.

Na njegovom će mjestu biti otvorena tradicionalna gostionica s ´pravim domaćim prženim krumpirićima´ i ´lokalnim proizvodima s ograničenim podrijetlom´, izjavio je novi vlasnik Olivier Bertrand, direktor tvrtke Bertrand, koji već ima nekoliko poznatih mjesta kao što su pivnica Lipp, Latina Caf?, Impala Lounge.

Bertrand je otvorio i ´Bert´s sandwich club´, koji je, uz ´Bar a Soupes´ i ´What´s soup´ vratio na svakodnevne menije domaće juhe, koje se ranije nitko nije usuđivao naručiti.

´Nije to jedini razlog. Svjetska kuhinja je bila ogroman korak naprijed, no, kao i uvijek u takvim slučajevima kad se svi uzmu baviti nečim, nekad to budu dobri restorani, a nekad ne´, tvrdi on.

Vlasnik vodiča Michelin Derek Brown spominje ´iznimnu osjetljivost´ najpopularnijih restorana.

´Gosti često napuštaju popularne restorane da bi pronašli druge koji su još više ´in´, dok tradicionalni restorani imaju stalniju i vjerniju klijentelu´, smatra on.

´Danas je zanimljivo vidjeti kako se u pariškim i provincijskim restorančićima klasični recepti kao što je ´pot-au-feu´ i ´coq au vin´ preobražavaju u lakša jela´, kaže Derek Brown.

Promjene su se zbile i u izdavaštvu. Izdavačka kuća Hachette Pratique počela se preusmjeravati na domaću kuhinju već prije četiri, pet godina. U posljednjih godinu dana, taj je izdavač objavio cijelu seriju knjiga s receptima iz francuske kuhinje, a uskoro izlazi obnovljeno izdanje prvog toma knjige ´Recettes Faciles de Fran?oise Bernard´ (Laki recepti Fran?oise Bernard), objavljene 1965. i prodane u više od milijun primjeraka.

´Knjige o svjetskog kuhinji imale su pozitivan utjecaj na kuharice uopće, posebno na razini estetike. Nije više nužno da se domaće jelo od piletine fotografira na crveno-bijelom kockastom stolnjaku´, kaže Pierre-Jean Furet, direktor Hachette Pratique.

´Skinuli smo i prašinu s recepata, čitatelji žele jednostavne, jasne recepte, kojima će se kulinarski amateri moći lako služiti´.

Pročitajte više