Gay OI: Samo jedan sportaš u Kini priznao da voli frajere

NA OLIMPIJSKIM se igrama ove godine natječe deset i pol tisuća sportaša, a među njima je deset onih koji su priznali da su homoseksualnih sklonosti. Prema pisanju portala Outsports, stvarna brojka puno je veća - prema njihovim saznanjima u Kini je trenutno oko tisuću gay sportaša koji sudjeluju na Olimpijskim igrama, a na priznanjima štede da ne bi završili kao Greg Louganis, zlatni skakač u vodu koji je priznanjem o tome s kim spava izgubio sve sponzorske ugovore.

Matthew Mitcham, 20-godišnji skakač u vodu iz Australije, jedini je muški sudionik Olimpijskih igara u Kini koji je priznao da je homoseksualac. Osim njega, to je učinilo ukupno devet natjecateljica, priznavši da su lezbijke, ali portal Outsports ne navodi njihova imena te ističe da su sportovi kojima se bave u rasponu od mačevanja do biciklizma.

Brojka od deset gay sudionika Olimpijskih igara razočarala je sve one koji su u ovoj manifestaciji vidjeli priliku za dodatno senzibiliziranje javnosti po tom pitanju. Ipak, sportaši manje računa vode o očekivanju raznih gay udruga i portala, a više ih zanimaju moguće posljedice takvog priznanja - od sportaša brojni sponzori očekuju da budu uzorni u svakom segmentu života, a spavanje s istim spolom, pokazalo se na nekoliko sportskih slučajeva, nikako se ne uklapa u tu sliku.

M.A.

Pročitajte više