Gibsonova "Pasija" najgledanija u SAD-u proteklog vikenda

KONTROVERZNI film Mela Gibsona "Pasija", koji se od 1. travnja u distribuciji Blitz filma počinje prikazivati i u hrvatskim kinima, zaradio je prvog vikenda prikazivanja u američkim kinima rekordnih 83,8 milijuna dolara.

Radi se o sedmom najboljem rezultatu prvog vikenda prikazivanja u američkoj filmskoj povijesti, te o najboljem rezultatu za film koji se počeo prikazivati u mjesecu veljači.

Od premijere na Čistu srijedu, "Pasija" je sveukupno zaradila 125,1 milijun dolara.

Ovaj je rezultat ujedno i drugi najbolji svih vremena za film koji se u kinima počeo prikazivati u srijedu, iza "Gospodara prstenova: Povratka kralja" (124,1 milijun dolara u prvih pet dana prikazivanja). Međutim, zarada od prvog vikenda (petak-subota-nedjelja) prikazivanja "Pasije" bolja je od jednakog trodnevnog razdoblja "Povratka kralja" (72,7 milijuna dolara).

Trodnevni rekord i dalje pripada hitu "Spider-Man" sa zaradom od 115 milijuna dolara.

"Pasija", u kojoj glavne uloge tumače James Caviezel (Isus) i Monica Bellucci (Marija Magdalena), prikaz je posljednjih dvanaest sati života Isusa Krista. Film je uzburkao medije i javnost, jer određeni predstavnici američke židovske zajednice tvrde kako potiče antisemitizam i za Isusovu smrt krivi sve Židove.

S druge strane, Gibsonov je film kod kršćana naišao na odobravanje i brojne su kršćanske udruge zakupile dvoranu za privatno prikazivanje ili pak kupile pakete ulaznica za svoje kongregacije. Pripadnici jedne crkve čak su tiskali novo izdanje Biblije koje sadrži fotografije iz filma.
"Kršćanske udruge zasigurno su odigrale određenu ulogu, ali kad imate ovako veliku zaradu, jasno je da je film privukao široku publiku, dijelom zahvaljujući upravo kontroverzi koju je izazvao", kazao je Bob Berney, predsjednik sjevernoameričkog distributera filma - Newmarket Films.

Mnogo je ljudi film već pogledalo nekoliko puta, dodao je producent Bruce Davey, koji vodi Gibsonovu producentsku kuću Icon Productions.

"Pasija" se prikazuje na oko 4650 platna u 3043 kino centra u SAD-u i Kanadi, a jednako dobre rezultate, prema navodima Newmarketa, bilježi i u Australiji, gdje je Gibson odrastao.

Romantična komedija s Adamom Sandlerom i Drew Barrymore "50 prvih poljubaca", koja će se u distribuciji Continental filma početi u hrvatskim kinima prikazivati u travnju, pala je na drugo mjesto gledanosti (12,5 milijuna dolara), dok je triler "Twisted" s Ashley Judd zauzeo treće mjesto sa zaradom od 8,9 milijuna dolara.

Slijedi komedija za tinejdžere "Confessions of a Teenage Drama Queen" (6,3 milijuna dolara), a na petom je mjestu "Dirty Dancing: Havana Nights", film nastao po uzoru na originalni hit iz 1987. ("Dirty Dancing"), sa zaradom od 5,9 milijuna dolara.

Pročitajte više