Glumio je sirovine i imao nezaboravno ime, no srčani udar mu je prekinuo karijeru

Foto: Press

SAVRŠENO muško ime ne post... Malo sutra, savršeno muško ime postoji, ono glasi Brion James i skroz je ok što se jednako kao i najmuškiji kozmetički proizvod zvao momak koji je odisao ustajalim, no miomirisnim brionom kroz platno, vječna protuha i podmukla kobra, ali i fizički vrlo dominantna pojava. 

Brion se, nažalost, nije naživio, preminuo je od srčanog udara s 54, ali je kvalitetno iskoristio svojih 15-ak filmskih godina i naročito tijekom osamdesetih nam dao dosta materijala, tj. likova koje ćemo voljeti mrziti još dugo. Najslavnije njegovo izdanje čak nije ni ljudsko, nego replikantsko, igrao je Leona Kowalskog u Blade Runneru, intelektualno inferiornijeg primjerka od kolege u vidu Rutger Hauerovog Roya, no jednako opasnog i s nešto drugačijom primjenom rečenice "time to die".

Kad smo kod toga, Leon kaže da mu je rođendan u travnju 2017., a Deckard ga obavijesti da mu je rok trajanja četiri godine i, kad sve posložimo, dođemo do zaključka da bi nas Leon napustio ovih dana da se nije sudbina u vidu Rachel ispriječila. Laka i njemu replikantska zemlja.

Školovani glumac koji je osam godina nastupao u kazalištu

Vratimo se na Briona (kako dobro ime!). On možda djeluje kao teška sirovina, ali radilo se o školovanom glumcu koji je prije filma osam godina nastupao u kazalištu, a dvije godine bio učenik najčuvenije glumačke profesorice Stelle Adler. S tim predznanjem i s neviđenom filmofilskom strastvenošću zaputio se ka Hollywoodu, no, da nije bilo Waltera Hilla, pitanje je bismo li danas pričali o njemu. Hill ga je unajmio za jednorukog Cajuna u Južnjačkoj utjehi i to je bio okidač i za nastavak karijere Briona Jamesa, kao i za nastavak njegovog partnerstva s Walterom.

Glumio je poslije kod njega i u oba dijela 48 sati, mada su mu u drugom iskasapljene scene iako je trebao biti gotovo sveprisutan (spoiler je reći zašto). Bio je i u Crvenom usijanju, a među ostalim Brionovim naslovima osamdesetih nema greške također: Silverado, Čelična zora, Crimewave, Meso i krv, D.O.A., Tango i Cash, Crveni škorpion, Poštar uvijek zvoni dvaput itd. 

 

Tijekom devedesetih ga je bilo jednako u filmovima, ali nešto manje u dobrim filmovima. Mogu se izdvojiti Igrač i Peti element kao odlični reprezenti i iz tog doba. Baš negdje krajem devedesetih je najavio da njegovo vrijeme tek dolazi i da ćemo vidjeti najbolje od njega, ali 1999. je taj srčani udar spriječio dalju brionizaciju Hollywooda i proklet bio zbog toga.

Ipak... uloge ostaju, filmovi ostaju, prisustvo ostaje i ime još kako ostaje. Sasvim dovoljno je ostalo iza gospodina - Briona Jamesa.

Pročitajte više