Gnjusni razlozi zbog kojih ćete početi prati novu odjeću prije nego što je odjenete

Foto: Instagram

PERETE li odjeću koju ste tek kupili? Ako ne, nakon ovog članka mogli biste to redovito raditi.

Profesor dermatologije Donald Belsito s Medicinskog centra Sveučilišta Columbia rekao je za Today show da nošenje neoprane nove odjeće može dovesti do iritacija, svraba i razvoja gljivica. Istaknuo je da je te komade odjeće isprobalo nekoliko (desetaka) ljudi prije nego što ste ih vi kupili.

"Vidio sam zarazu ušima do koje je vjerojatno došlo preko odjeće u dućanima, a postoje i određene zarazne bolesti koje se mogu prenijeti isprobavanjem odjeće. Desile su se i zaraze svrabom", rekao je za Apartment Therapy.

Dodao je da je najbolje ne riskirati i temeljito očistiti svu kupljenu odjeću.

Tek kupljeni odjevni komadi puni su kemikalija kojima se nastoji održati izgled dok su u dućanu, a te tvari mogu uzrokovati iritacije na vašoj koži. Među tim kemikalijama je formaldehidna smola koja može dovesti do izbijanja ekcema i dermatitisa, dok boje iz odjeće mogu dovesti do iritacija. Formaldehidna smola primjenjuje se kako se odjeća ne bi gužvala u dućanu i da se ne bi upljesnivila. Takva odjeća uzrokuje i alergijske reakcije, a neki znanstvenici tvrde da može utjecati i na to da obolite od nekih vrsta raka. 

Pročitajte više