Grah oko sunca kao suncokret

DA SE suncokret stalno okreće k suncu to mu već samo ime govori i to znaju i mala djeca. No jeste li znali da se i grah ´vrti oko sunca´?


Grah, grašak, bob, soja i slanutak spadaju u porodicu grahorica. Grah je, primjerice, u Europu, pa tako, naravno, i u naše krajeve, stigao nakon otkrića Amerike. Stabljika graha može se također, poput suncokreta, okretati za suncem, stoji u zanimljivoj crtici ´Grah se ´vrti´ oko sunca´, objavljenoj u listu ´Bjelovarac´. Radi se zapravo o samoregulaciji položaja listova na stabljici. Ujutro i navečer, kad je sunce ´slabije´, listovi su položeni tako da sunčeve zrake padaju okomito na njih. Sredinom dana, kad sunce prži, listovi se postavljaju tako da sunčeve zrake padaju uporedo s njihovom površinom. Lukavo! Tako se grah štiti od pretjerane topline i gubitka vlage.


Sve je to lijepo, reći ćete, ali suncokret je ipak suncokret. Slažemo se, ali, dobro je znati da i grah zna kada je zdravo sunčati se, a kada nije. Bilo bi dobro kad bi i ljudi, osobito na ljetovanju, nešto naučili od graha!

Pročitajte više