"Grbavica" osvojila Zlatnog medvjeda

FILM sarajevske redateljice Jasmile Žbanić "Grbavica" proglašen je najboljim filmom 56. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, čiji natjecateljski dio je završen u subotu.

Film "Grbavica", u čijoj produkciji je osim kinematografija Bosne i Hercegovine, Austrije i Njemačke sudjelovalo i hrvatsko Ministarstvo kulture i zagrebački "Jadran film", iznenađujuće je pobijedio u konkurenciji filmova poznatih redatelja poput Roberta Altmana i Sidneya Lumeta.

"Mislim da je ovo san i da ću se za pet minuta probuditi u Sarajevu", izjavila je vidno uzbuđena Žbanić nakon što je predsjednica ovogodišnjeg žirija Berlinalea, britanska glumica Charlotte Rampling, u subotu navečer na svečanosti u Berlinale Palastu objavila dobitnika ovogodišnjeg Zlatnog medvjeda za najbolji film.

"Želim se zahvaliti svima koji su pomogli na ostvarenju ovog filma i koju su vjerovali u mene", izjavila je Žbanić. Mlada sarajevska redateljica je istodobno podsjetila na to da se ratni zločinci, "koji su odgovorni za zločine masovnih silovanja", koje film tematizira, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, još uvijek nalaze na slobodi.

"Želim iskoristiti priliku i podsjetiti da na to da Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek nekažnjeni žive usred Europe", izjavila je Žbanić nakon primitka nagrade.

Na svečanu pozornicu se nakon toga izišli i producenti filma, među kojima i Vinko Grubišić, predsjednik uprave "Jadran filma", kao i hrvatski glumac Leon Lučev koji je u "Grbavici" odigrao glavnu mušku ulogu. Glavnu žensku ulogu, ulogu majke koja od svoj kćerke skriva istinu da joj otac nije bošnjački ratni heroj pao u ratu nego nepoznati srpski vojnik, sudionik masovnih silovanja, odigrala je srbijanska glumica Mirjana Karanović.

"Grbavica" je prije toga dobila i mirovnu nagradu festivala koju u suradnji s Berlinaleom dodjeljuju Ujedinjeni narodi.

Do posljednjeg trenutka za favorita glavne nagrade festivala je slovio film "Road to Guantanamo" britanskog redatelja Michaela Winterbottoma koji je na kraju dobio Srebrnog medvjeda za najbolju režiju.

Veliku nagradu žirija Srebrni medvjed podijelili su iranski i danski filmovi "Offside" i "One Soap".

Nagrade za glumačka dostignuća pripala su njemačkim glumcima Sandri Hueller i Moritzu Bleibtreuu za uloge u filmovima "Rekvijem" i "Elementarne čestice".

56. međunarodni filmski festival Berlinale završava se sutra danom projekcija za publiku kada će premijerno biti prikazan i novi film talijanskog oskarovca Roberta Benignija "Tigar i snijeg".

Pročitajte više