Hrvatska glumica: Što s nama koje smo prekidale snimanja pa doživjele zgražanje?

Foto: Instagram

GLUMICA Marijana Mikulić osvrnula se na ispovijesti zlostavljanih žena te objavila poduži tekst na svom Instagram profilu.

"Zgražanje, šok, nevjerica. Ne možemo vjerovati koliko ispovijesti o ovakvom ili onakvom načinu zlostavljanja. Sto upitnika - zašto se ne govori o tome, zašto je šutjela, zašto su šutjele, zašto šutimo?" započela je Marijana.

"A što je s nama koje smo govorile? S nama koje smo se zgražale nad lascivnim komentarima, dobacivanjima, pa dobile verbalnu pljusku tipa 'daj, samo se zeza, šta si osjetljiva, pa to ti je kompliment, šta si puritanka, konzervativna'. Što je s nama koje nisu htjele da ih se dira ni milimetra više nego je potrebno, koje smo prekidale snimanje kada kolega pređe mjeru, pa doživjele zgražanje i kolega i cijelog seta jer pretjerujemo. Po čijim mjerilima? Tko to ima pravo odrediti što je MENI pređena mjera?!

Što je s nama koje smo djeci unatoč, braku unatoč, uvijek došle s naučenim tekstom, ofarbanom kosom, oprane, spremne, i trpjele kolege koje kasne, bazde, bezobrazni su, ne znaju tekst, razbijaju setove, ali se snima, proba, dok ON ne da svoj maksimum. Jer je svaki taj ON valjda nešto toliko posebno da se to sve mora trpjeti, bez njega se ne može", napisala je.

"Što je s nama koje smo digle glas, tražile raskide ugovora pod cijenu penala, jer je kolega do te mjere nepodnošljiv, ali se NJEGA štitilo i dalje i nije ga se maklo, iako zbog istog i projekt na kraju propadne. Što je s nama? Što je s nama koje smo odlučile roditi pa nam redateljica, DA, ŽENA , nakon audicije kaže: 'Joj znaš što, bila si ok, ali imaš ti dovoljno posla doma'. Ta ista redateljica je velika aktivistica, to čisto usput... Nije nas nitko doslovno silovao, ali dragi moji, sve su to silovanja svoje vrste, zlostavljanja koja ostavljaju duboke rane i ožiljke, stvaraju kočnice kojih se teško riješiti. Kada znaš da nešto nije u redu, i kažeš to, ali zauzvrat ne da ne dobiješ zaštitu i podršku, nego te se u najboljem slučaju ignorira. A češće te se stigmatizira kao puritanku, konzervu, onu koja ne zna kako to ide u 'tom našem svijetu'", poručila je.

"Hvala svima koji ste nam u tim situacijama stvorili osjećaj nelagode, osjećaj da smo glupe i nevrijedne i da se bez veze bunimo. Hvala svima koji su mogli nešto napraviti ALI NISU, njima posebno hvala. Voljela bih dijeliti optimizam mnogih, ali poučena iskustvom ga ne dijelim...", dodala je.

"Ne mislim da će se puno toga promijeniti, ali daj Bože da se varam...", zaključila je.

Podsjećamo, vlasniku i voditelju glumačke škole u Beogradu Miroslavu Aleksiću određen je pritvor od 30 dana nakon što ga je nekoliko bivših učenica optužilo za silovanje, seksualno zlostavljanje i bludne radnje.

Optužbe protiv Aleksića pokrenule su glumica Milena Radulović te još nekoliko glumica, nekoć polaznica škole glume i njegovih učenica, svjedočeći da su bile žrtve seksualnog zlostavljanja i silovanja od 2008. do 2020. godine, u vrijeme dok su bile malodobne i kasnije, što je policiji bio dovoljan razlog da Aleksića uhiti.

Negira optužbe

Radulović i ostale djevojke dobile su veliku potporu javnosti i na društvenim mrežama. Aleksić je na saslušanju nijekao optužbe, ali je Tužiteljstvo zatražilo jednomjesečni pritvor i najavilo da će provesti istragu te da se do daljnjeg neće očitovati u javnosti.

S obzirom na težinu kaznenih djela, a poglavito imajući u vidu da su kaznena djela počinjena i prema malodobnim osobama, Tužiteljstvo je ukazalo na "zakonsku obvezu svih sudionika u postupku da ne iznose činjenice koje saznaju tijekom postupka", imajući u vidu interese oštećenih "koji tek trebaju biti ispitani u istrazi".

Miroslav Mika Aleksić filmski je redatelj, producent, scenarist, glumac i pedagog koji je imao veliki ugled u javnosti, a kroz radionice njegove glumačke škole prošlo je više od 3000 mladih.

Nakon prijave Milene Radulović i nekoliko glumica iz Beograda, četiri glumice sa sarajevske Akademije scenskih umjetnosti pokrenule su Facebook stranicu Nisam tražila, ohrabrujući na prijavljivanje sličnih iskustava.

Nakon toga na društvenim mrežama krenulo je dijeljenje sličnih ispovijesti, a sarajevska Akademija je, kako prenose neki mediji, i formalno pozvala svoje studentice da se u slučaju iskustava seksualnog uznemiravanja jave pravnoj službi Akademije.

Pročitajte više