Hrvatska - proizvođač vina s tradicijom od antičkih vremena

HRVATSKA je ozbiljan proizvođač vina s nekim vrlo kvalitetnim vrstama koje zaslužuju pozornost poznavatelja vina, piše list San Francisco Chronicle.

Burke Owens, stručnjak za vina iz Američkog centra za vina, hranu i umjetnost iz Nape u Kaliforniji posjetio je Francusku, Hrvatsku i Maltu te Maroko, Tunis, Egipat i Jordan, istražujući mjesta poznata od antike po vinu i hrani te njihovu vezu s kulturom tih krajeva.

Nakon 20-dnevne turneje Sredozemljem nazvane "Skrivena blaga staroga svijeta" u članku objavljenom u San Francisco Chroniclu Burke vraća Amerikance korijenima uzgoja vinove loze i upoznaje ih, kako kaže, s egzotičnim vinima iz antičkih regija.

U Hrvatskoj je skupina predvođena Burkeom posjetila Pelješac. "Hrvatska ima ozbiljnu iako malu vinsku industriju, s malim vinogradima koji se mogu naći svagdje u Dalmaciji", kaže članak u Chronicleu.

Skupina se na Pelješcu zadržala u vinariji Grgić koju je 1995. osnovao Miljenko Mike Grgić, Hrvat koji je stekao međunarodni ugled proizvodeći vina u Sjedinjenim Državama.

Njegova vinarija Grgich Hills u Ruthefordu u Kaliforniji specijalizirala je proizvodnju chardonnaya, cabernet sauvignona i zinfandela dok se vinarija Grgić u Trsteniku usredotočila na lokalna grožđa poput bijelog pošipa i crnog plavca malog.

"Naše vlastite lokalne vrste daju nam regionalni karakter koji tražimo za vina. Mnoge vinarije proizvode cabernet, ali ne tako mnoge plavac mali. To nas čini jedinstvenim i pokazuje ponos našim nasljeđem", rekao je vinar Krešimir Vučković za Chronicle.

Vina Grgić su egzotična i poznata u isto vrijeme, kaže Burke. Bijeli pošip pokazuje svježinu sauvignon blanca dok plavac mali odaje okus kupine slično američkom zinfandelu, navodi se u članku.

Sličnost okusa plavca malog i zinafandela nije iznenađenje budući da je i sam zinfandel podrijetlom iz Hrvatske, i vjerojatno je jedan od roditelja plavca malog, navodi autor.

Američka vinska genetičarka Carole Meredith s kalifornijskog Sveučilišta Davis utvrdila je prije nekoliko godina svojim istraživanjem da je zinfandel, za kojeg se dugo vjerovalo da je izvorna kalifornijska sorta, identičan crljenku kaštelanskom i da je zapravo hrvatska sorta.

Ispitivanje je pokazalo da je plavac mali dijete dalmatinskih sorti crljenka, odnosno zinfandela, i dobričića.

Pročitajte više