Hrvatska vina zdravija od francuskih!

PREMA najnovijim istraživanjima provedenim na Institutu Ruđer Bošković i Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, ispitivana skupina hrvatskih vina pokazala je veću ukupnu koncentraciju spojeva odgovornih za antioksidativni učinak.

Ovi spojevi pridonose sprečavanju nastanka bolesti srca i krvnih žila, smanjuju učestalost moždanih udara te djeluju protiv virusnih i baketrijskih upalnih procesa.

U skupini u kojoj su se nalazila tri crna i tri bijela vina. Crno vino Zlatan Plavac (vinarija Plenković – Hvar) pokazalo je koncentraciju ovih spojeva (4.8 g/L) znantno veću u usporedbi s istim brojem razvikanih vina (3.9 g/L) od najpoznatijih Francuskih sorti (Cabernet Sauvignon, Merlot) proizvedenih na Novom Zelandu.

Obzirom da se Francuska vina unatrag nekoliko godina reklamiraju upravo prema antioksidativnom učinku, ovaj podatak morao bi se iskoristiti i u promidžbi hrvatskih proizvoda, kao i činjenica da su domaća vrhunska vina u prosjeku duplo jeftinija od francuskih.

Rezultati za crna vina objašnjavaju se svojstvenošću domaćih autohtonih sorti, posebno Plavca malog, te tradicionalnom tehnološkom obradom gdje je fermentacija na sjemenkama i kožicama  produžena (ti dijelovi bobice najbogatiji su ovim spojevima).  Upravo to daje našim vinima određenu gorčinu, što se pokazalo prihvatljivim samo u krugovima iskusnih poklonika vina (sommeliera).

Bijela vina pokazala su podjednake vrijednosti u usporedbi s Chardonnay-om proizvedenim na Novom Zelandu, a cilj nastavka istraživanja je usporediti što veći broj domaćih vina sa stranim konkurentima.

Rezultati istraživanja, predvođenog dr.sc. Jasenkom Piljac, prihvaćeni su za objavu u prestižnom američkom vinarskom časopisu American Journal of Enology and Viticulture.

G.K., J.P., G.V.

Pročitajte više