Počeo je Asian Street Food Festival u Zagrebu, donosimo veliki popis ponude i cijena

Foto: Ena Dragičević/Index

POČEO JE Asian Street Food Festival, koji se drugu godinu zaredom održava na zagrebačkom Strossmayerovom trgu. Baš kao i prošle godine, i danas smo svratili na festival koji slavi okuse istoka, a u nastavku vam donosimo detaljan izvještaj - što se sve nudi i po kojim cijenama.

Drugo izdanje Asian Festivala u Zagrebu traje od danas do 12. svibnja, a na njemu prvi put sudjeluju Curry House by Tuk Tuk Express, Tuna&Bar by Picnic i ZU KU JI Ramen House, ali i oni koji su prošle godine oduševili posjetitelje - K Dogs, Purple Monkey, Thai Thai, SOHO Sushi, Asian Burgers by Mate Janković i Jellyfish in Space.

Asian Burgers by Mate Janković

Institut za burgere chefa Mate Jankovića i ove se godine na Asian Festivalu predstavio u azijskom izdanju, i to s tri burgera - Katsu Curry Burger za 8.50 eura, Shiitake Umami Burger za 9 eura i Spicy Korean Burger za 9.50 eura. U ponudi imaju i Sweet Potato Nori za 5 eura, a mi smo probali odlične Shiitake Umami i Spicy Korean burgere - svi se okusi sjajno isprepliću, a sami burgeri dobro su složeni i ne raspadaju se, što nam je kod burgera izuzetno važno.

Katsu Curry sastoji se od paniranog pilećeg filea u burger pecivu s coleslaw salatom, tonkatsu svježim krastavcima i sweet curry umakom, Shiitake Umami sastoji se od junetine u brioche pecivu, s cheddarom, kineskim kupusom, zlatnim šampinjonima, ukiseljenom mrkvom, wasabi mayo i shiitake gljivama u glavnoj ulozi, a Spicy Korean sastoji se od junetine u brioche pecivu, s cheddarom, carskim mesom, kineskim kupusom, kimchijem i gochuyang mayo.

Korean Hot Dog by K Dogs

Prošle su se godine ovi autentični korejski hot dogovi mogli prvi put probati u Zagrebu u sklopu Asian Festivala, a ove su se godine vratili. U ponudi su tri okusa, Classic s hrenovkom, Half&Half (hrenovka i mozzarella) te vegetarijanski Cheese Lover (topljeni cheddar i mozzarella), svaki košta 7 eura, a od preljeva možete birati između kečapa, majoneze i srirache.

Svi su hrskavi izvana, a mi smo probali Half&Half Hot Dog punjen hrenovkom i mozzarellom, preliven kečapom i majonezom. Izvana je nevjerojatno hrskav, a iznutra sočan i kremast, a kečap i majoneza sjajno se slažu. Nakon Hot Doga morali smo probati i njihov Dalgona desert za 5 eura koji se pokazao kao dobitna kombinacija - sladoled od vanilije s kremom od kave i Biscoff keksom.

Bao Buns by Jellyfish in Space

Jellyfish in Space na prošlogodišnjem je Asian Festivalu oduševio svojim sushi rolicama, a ove je godine fokus na bao bunsima. U ponudi su Bao Buns Pork (parena peciva sa sporo pečenom trganom svinjetinom, kupusom u umaku od vrhnja i majoneze, te ukiseljenom mrkvom u soji) za 7 eura te Bao Buns Salmon (parena peciva s kimchijem, spicy mayo, lososom, togarashijem, tobikkom i krastavcima) za 8 eura.

I ove je godine u ponudi nekoliko vrsta sushija koji se prodaju u porcijama po 8 komada - Hosomaki Tempura za 7 eura, Uramaki Crispy losos te Uramaki Crispy tuna za 10 eura. Nude i kozice u tempuri za 11 eura te krumpiriće za 3 eura, a u ponudi su i tematski kokteli - Mango Tiki, Tropical Heaven i Jelly Lagoon po cijeni od 8 eura te Jelly Bubbles i Pinky Dream za 6 eura.

Sushi by SOHO Sushi

Japanski restoran iz Palmotićeve već drugu godinu zaredom sudjeluje na Asian Festivalu, a u ponudi i ove godine imaju četiri jela. Nude 6 vrsta Uramakija koji se prodaju u porcijama od 9 komada, a osim što su vizualno primamljivi, vrlo su ukusni. Ebi Original prodaje se za 9.50 eura, Tiger za 8.90 eura, Philadelphia za 8.90 eura, Chicken Teriyaki za 8.90 eura, Soho Spicy Tuna za 9.70 eura, a Aloha Soho Uramaki za 11.50 eura.

Kao i prošle godine, u ponudi imaju Poke, no ovoga puta u dvije varijante, Salmon in Green za 9.50 eura te Spicy Chicken za 8.90 eura. Nude i Premium Tempura Shrimp (5 komada i umak) za 11 eura, a od slatkog u ponudi imaju 4 vrste Mochi sladoleda (mango, čokolada, pistacija i kokos) za 1.50 euro po komadu.

ZU KU JI Ramen House

ZU KU JI Ramen House ove godine po prvi puta sudjeluje na Asian Festivalu, i to s tri vrste ramena - Tonkotsu Hakata Ramenom, vegetarijanskim Shoyu Ramenom i Miso Chicken Ramenom, od kojih svaki košta 15 eura.

Tonkotsu Hakata Ramen napravljen je od svinjskog temeljca, sa slaninom tare, rezancima, shiitake gljivama, jajetom, pak choijem, listićima bambusa, mladim lukom, nori algama, svinjskom potrbušinom i sjemenkama crnog sezama, dok je Shoyu Ramen napravljen od sojinog temeljca, sa sojinim mlijekom, veganskim dashijem, rezancima, shiitake gljivama, jajetom, pak choijem, listićima bambusa, mladim lukom, nori algama, tofuom i sjemenkama žutog sezama.

Miso Chicken Ramen pripremljen je od pilećeg temeljca, miso tare, rezanaca, shiitake gljiva, slatkog kukuruza, ramen jaja, pak choija, mladog luka i stirfry miso piletine. Probali smo sva tri, a favorit nam je Tonkotsu Hakata Ramen koji je bio bogatog okusa i vrlo kremast. Shoyu Ramen dobar je izbor za ljubitelje pikantnijih okusa.

Tuna&Bar by Picnic

Tuna&Bar by Picnic nudi dva specijaliteta od plavoperajne - Tuna Katsu Sando, tuna steak u panko mrvicama, s azijskom salaticom, teriyaki mayo i sezamom za 8.50 eura i Tuna Tartar Sando, tartar od tune sa pastom od fermentirane soje, poke umakom, teriyaki mayo i sezamom, također za 8.50 eura. Oba su poslužena u brioche tostu Kroštule i Boogie Lab-a. 

Od hrane u ponudi još imaju batat krumpiriće s umakom od tartufa, grana padana sirom i mladim lukom za 4.90 eura, s teriyaki mayo umakom i sezamom za 4.90 eura i obične sa začinskom soli s ružmarinom za 3.90 eura. Nude i dva koktela - koktel Roza za 7.50 eura te Matcha Mojito za 8 eura.

Pad Thai by Thai Thai

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha, na Asian Festival vratio se i ovaj tajlandski street food restoran koji u Zagrebu posluje na dvije lokacije. U glavnom fokusu ove godine mu je Pad Thai Chicken, jelo s prženim rezancima i piletinom, a košta 10 eura. Jelo je kombinacija pikantnog i slatkog i vrlo je zasitno.

U ponudi imaju i Som Tum Papaya salatu od zelene papaje, mrkve, korabice, svježeg krastavca, pikantnog ribljeg umaka i čilija s prženim pilećim krilcima koja su bila vrlo sočna, a ovo jelo također košta 10 eura. Za vegetarijance tu su domaće ručno rađene proljetne rolice od svježeg povrća i aromatičnog bilja sa sweet chilli umakom, a 6 proljetnih rolica košta 7 eura.

Probali smo i najpoznatiji tajlandski desert koji se također nalazi u ponudi ove kućice, a riječ je o slastici Mango sticky rice. Za 7 eura u zdjeli ćete dobiti kriške manga, jagoda i borovnica, poslužene na sloju tople, ljepljive riže prelivene kokosovim mlijekom.

Gyoza bar by Purple Monkey

Purple Monkey već godinama sudjeluje po festivalima (na Asian Festivalu sudjelovao je i prošle godine), a već godinu dana imaju i fizički restoran u Tomašićevoj ulici. I ove godine na Festivalu sudjeluju sa svojim Chicken, Pork, Duck i Vegetable gyozama, koje su hrskave izvana, a sočne iznutra, a u ponudi imaju i Mochi sladolede.

Gyoze se prodaju po 6, 12 ili 24 komada, s jednim od odabranih umaka (gyoza umak, soya umak ili sweet chilli umak). Umaci koštaju jedan euro, 6 komada gyoza prodaje se za 8 eura, 12 komada gyoza za 15 eura, a 24 komada gyoza za 29 eura. Mochi sladoledi dolaze u okusima manga, čokolade, pistacije i kokosa, a koštaju 1.50 euro po komadu.

Curry House by Tuk Tuk Express

Ovaj mali panazijski restoran iz Tkalčićeve ulice po prvi puta sudjeluje na Asian Festivalu, a u ponudi ima azijske specijalitete od Koreje do Tajlanda i Malezije - Tikka Masala Bowl za 9.80 eura, Honey Chilli Chicken Bowl za 9.40 eura i Korean Fried Chicken za 7.60 eura, kao i tri vrste limunade, Blue Lagoon, Mango i Raspberry, za 4 eura.

Aromatična Tikka Masala Bowl sastoji se od mekane piletine servirane na parenoj riži, s kremastim Tikka masala umakom i svježim korijanderom, a Honey Chilli Chicken Bowl jelo je za ljubitelje slatko-ljutih okusa, s hrskavom piletinom s chillijem i medom, parenom rižom, domaćim slatko-ljutim umakom od meda i chillija te sjeckanim mladim lukom. U ponudi je i hrskava pržena piletina Korean Fried Chicken, s domaćim slatko-ljutim umakom te sjemenkama sezama. 

Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 06. - 12. svibnja 2024. 
Radno vrijeme: 12:00 - 24:00 sata 
Ulaz: besplatan

Pročitajte više