I najuspješniji su doživjeli golemi neuspjeh, a mnogo toga od njih možemo naučiti

Foto: GettyImages

NIJE bitno čime se bavite. Bili glazbenik, redatelj, pisac ili poduzetnik, put do uspjeha popločan je podbačajima i neuspjesima. Jedina razlika između onih koji su uspjeli i onih koji nisu, ono je što su učinili nakon što su naišli na prepreku.

Dovoljan je primjer J. K. Rowling koja je nakon serije odbijenica dosegla neviđeni uspjeh i od siromašne samohrane majke, koja je jedva spajala kraj s krajem, dogurala do jedne od najbogatijih žena na svijetu. I ne govorimo samo o novcu. Ne, govorimo o tome da je uspjela u onome čime se bavi, a novac je samo jako lijep dodatak.

U jednom tweetu napisala je (kako bi ohrabrila druge): "Nisam namjeravala odustati sve dok me ne odbije svaki izdavača, ali često sam strahovala da će se to dogoditi."

Ukratko, neuspjeh je ključan sastojak uspjeha. Neki to čak neće ni nazvati "neuspjehom" već etapom na putu do uspjeha, a ovo su samo neki od primjera uspješnih pojedinaca i načina na koje su se nosili s neuspjesima.

Stephen King

Teško je pronaći plodnijeg autora od nepopravljivog skribomana Stephena Kinga, koji je u svojoj autobiografskoj knjizi (točnije, vodiču za pisce) "On Writing: A Memoir of the Craft", priznao da je na počecima karijere nakupio zavidnu količinu odbijenica izdavača. No umjesto da ga to obeshrabri, odbijenice je vješao iznad kreveta kako bi ga motivirale.

"Do četrnaeste godine, čavao na zidu popustio je pod pritiskom odbijenica koje sam zabijao na njega. Čavao sam zamijenio klinom i nastavio pisati."

Donna Karan

Modna ikona i osoba iza prva dva slova u svima poznatom modnom carstvu DKNY imala je težak početak. Za vrijeme studiranja u prestižnom Parsonsu (škola dizajna), Karan se borila s nekim najosnovnijim stvarima koje biste očekivali od jedne svjetski poznate dizajnerice. U intervjuu za CBS izjavila je: "Mislili su da nikada neću uspjeti kao dizajnerica. Pala sam drapiranje."

Steve Jobs

Tijekom dugogodišnje karijere Steve Jobs doživio je gomilu uspona i padova. Još 1985. Appleov odbor izglasao je da ga nogiraju, a to ga je duboko pogodilo.

U svom govoru studentima Stanforda priznao je da ga je strah od smrti vodio kroz život i utjecao na njegove odluke (kao i kod većine ljudi), ali i pomogao mu da pobijedi strah od neuspjeha: "Podsjećanje na to da ću ubrzo umrijeti postalo je najbolji alat koji mi je pomogao da donesem važne odluke u životu. Skoro sve, sva očekivanja, sav ponos i strah od sramoćenja i neuspjeha, sve to postaje manje bitno kada ste suočeni sa smrću, a iza ostaje ono što je stvarno bitno."

Thomas Edison

Istina je da ga pamtimo zbog uspješnih izuma kao što je sijalica ili gramofon, ali Thomas Edison podjednako je poznat i po svom odnosu prema neuspjehu. Tijekom godina koje je proveo radeći na komercijalno isplativoj sijalici, Edison je došao do jednog zaključka: "Nisam podbacio 10 tisuća puta. Nisam podbacio ni jednom. Uspio sam u tome da dokažem da 10 tisuća različitih pristupa ne funkcionira. Jednom kada eliminiram pristupe koji ne funkcioniraju, pronaći ću onaj koji funkcionira."

Bill Gates

Kada od njega zatraže neki savjet o tome kako uspjeti, velika je vjerojatnost da će Gates početi pričati o neuspjehu. Štoviše, upravo je prihvaćanje neuspjeha ono zbog čega je Microsoft u počecima procvjetao i razlog zbog kojeg se njihovi uređaji nalaze u gotovo svim domovima diljem svijeta.

"Kada netko pogriješi u korporativnom svijetu, svi bježe u zaklon. U Microsoftu želim stati na kraj takvom razmišljanju. Lijepo je slaviti uspjeh, ali puno je važnije naučiti nešto na neuspjesima. Način na koji se kompanija nosi s pogreškama pokazuje koliko će to utjecati na najbolje ideje i talente ljudi, ali i koliko će učinkovito reagirati na promjene."

Woody Allen

Nema plodnijeg redatelja od Allena. To je čovjek koji svake godine napiše i režira po jedan film, a ako nađe vremena, napisat će i neku knjigu ili napisati i režirati seriju. Naravno, to znači da će se u moru filmova pronaći i neki slabiji, ali sve bi drugo bilo nezamislivo. Inače, Allen je prvi koji je u svojim filmovima razbio četvrti zid i odlučio usred filma malo porazgovarati s publikom. Ipak, sve njegove inovacije nisu bile uspješne, ali Allen je oduvijek isticao važnost isprobavanja novih stvari. Čak i ako su osuđene na propast.

"Ako svako malo ne podbacite, to je znak da ne radite ništa inovativno", rekao je jednom prilikom.

Beyonce

Kada je imala samo devet godina Beyonce se natjecala u TV showu "Star Search" i to je bila prva prilika da se dokopa ugovora s izdavačkom kućom.

"Ja sam zamislila da nastupimo na Star Searchu, pobijedimo i dobijemo ugovor... Mogućnost da izgubimo nije mi ni prošla kroz glavu", rekla je u mini dokumentarcu "Self-Titled: Part 2. Imperfection".

No, njezina grupa Girls Tyme nije pobijedila.

"Realnost je takva da ponekad izgubite. Nikada niste predobri da biste izgubili, nikada preveliki da biste izgubili ni prepametni da biste izgubili. Takve se stvari događaju i dogode se onda kada se trebaju dogoditi. Takve stvari morate prihvatiti."

Michael Jordan

Iako je jedan od najpoznatijih i najboljih košarkaša u povijesti, Michael Jordan zna što znači izgubiti.

"U karijeri sam promašio 9000 puta. Izgubio sam preko 300 utakmica. Dvadeset i šest puta povjerili su mi da dam pobjednički koš, a ja sam promašio. Nisam uspio mnogo puta u životu. To je razlog zbog kojeg sam uspio", rekao je Jordan, a milijarder Richard Branson tvrdi da mu je to jedan od omiljenih citata.

Theodore Roosevelt

Od svih stanara Bijele kuće, Roosevelt je vjerojatno jedan od najopakijih. Bio je murjak, popeo se na Matterhorn i ostao slijep na jedno oko nakon boksačkog meča. Ukratko, opasan lik.

"Kritičar je nebitan, čovjek koji ukazuje na posrtanje snažnog čovjeka ili što je netko mogao učiniti bolje. Zasluge pripadaju čovjeku koji je bio u areni, onome koji na licu ima prašinu, znoj i krv, onome koji se hrabro bori, koji griješi, koji neprestano podbacuje; jer nema pokušaja bez greške i manjkavosti; onome koji zaista teži tome da nešto učini; koji je pun entuzijazma, velike predanosti, onome koji se troši za vrijedan cilj, onome tko, u najboljem slučaju, doživi trijumf velikog dostignuća i tko, u najgorem slučaju, razumije da, ako podbaci, barem zna da je podbacio pokušavajući, tako da njegovo mjesto nikada neće biti uz hladne i plašljive duše koje ne poznaju ni pobjedu ni poraz", rekao je.

Malala Yousafzai

Metak nije bio dovoljan da zaustavi Malalu u nastojanjima da izbori prava djevojčica na školovanje u Pakistanu. Nakon što su je Talibani pokušali ubiti kada je imala samo 11 godina, nastavila je misiju.

"Imala sam dvije opcije. Jedna je bila da utihnem i čekam da me ubiju. Druga je bila da nešto kažem i da me onda ubiju. Teroristi su nas pokušali zaustaviti i napali su mene i moje prijatelje, ali niti njihove ideje niti njihovi meci nisu mogli pobijediti", rekla je 17-godišnja Malala 2014., kada joj je uručena Nobelova nagrada za mir.

Pročitajte više