Imate problem: Vrijeme je da prekinete sa svojim telefonom i to s dobrim razlogom

Foto: Press

VEZU koju smo s vremenom razvili sa svojim pametnim telefonima mogli bismo nazvati intimnom. Spavamo s njima, jedemo s njima i neprestano su uz nas. Istraživanja pokazuju da ih dnevno u prosjeku pogledamo 47 puta (ili 82 puta ako imate između 18 i 24 godine).

No, naša ljubav prema telefonima je razumljiva. Otkrivaju nam vremensku prognozu, koristimo ih kao satove, a mjere i koliko smo koraka danas napravili. Pronalaze nam spojeve (i dogovaraju seks), zabavljaju nas glazbom i videima, spajaju nas s prijateljima i obitelji, odgovaraju na sve naše upite i umanjuju osjećaj usamljenosti i tjeskobe.

Kad veza s mobitelom ode predaleko

Međutim, ljubav prema telefonima može otići predaleko. Toliko daleko da nam može ugroziti ljubav prema drugim ljudima tako što ugrožava fizičke odnose i intimnost prema živućim osobama koje nazivamo (bračnim) partnerima, ljubavnicima ili boljim polovicama.

Ovaj sukob između ljubavi prema telefonu i ljubavi prema ljudima toliko je uobičajena da ima vlastiti leksik. Ako zanemarujete svog partnera zbog telefona, to se naziva "phubbing" (phone + snubbing). U slučaju da vam se telefon ili bilo koji uređaj upliće u odnose s ljudima, to se naziva "technoference".

U studiji iz 2016. objavljenoj u Psychology of Popular Media Culture, 70 posto žena otkrilo je da se pametni telefoni negativno odražavaju na njihovu vezu. Više od jedne trećine ispitanica (od njih 143), priznalo je da njihovi partneri nakratko prekidaju razgovore kako bi odgovorili na neku poruku. Žene koje su otkrile da im se pametni telefoni na ovaj ili onaj način upliću u interakciju s partnerima, priznale su i da su manje sretne u vezama, ali i u životu.

Međutim, ne radi se samo o ženama jer studija provedena na sveučilištu Baylor pokazala je da gotovo polovina ispitanika (175 muškaraca i žena), smatra da ih partnerice zanemaruju zbog telefona, a oni koji s tim imaju problema češće se susreću i s problemima u vezi.

Nešto nije u redu

Stoga, pokazalo se da u želji da budemo spojeni kroz tehnologiju, polagano isključujemo partnere i prekidamo biološke veze.

"Ljudima postaje jasno da nešto nije u redu. Ne znaju nužno kako to promijeniti, ali otvoreni su za promjene", govori Sherry Turkle, profesorica s MIT-a i autorica knjige "Reclaiming Conversation: The Power of Talk in Digital Age". I "trenerica za veze" Judith Bell tvrdi da njezini klijenti sve češće gase telefone tijekom seansi što donedavno nije bio slučaj.

"Ako vas frustrira telefonsko ometanje u vezi, razgovarajte o tome sa svojim partnerom, ali budite pozitivni. Pokušajte naglasiti prednosti bolje povezanosti. Umjesto da partneru diktirate što bi trebao ili ne bi trebao, pokušajte to napraviti na način da mu kažete koliko uživate u razgovoru s njim/njom, a koliko je to teže kad neprestano provjeravaju telefon", govori Bell.

No, prvo treba biti svjestan da problem postoji, a ovo su neki od savjeta stručnjaka kako barem nakratko prekinuti sa svojim mobilnim uređajima kako bi se posvetili partnerima.

Odredite dio doma u kojem je zabranjeno korištenje mobitela

Zajedno odredite u kojem dijelu vašeg doma je zabranjeno koristiti mobitel. To može biti dnevni boravak ili kuhinja, ali bitno je da se tog pravila držite. Jedna od opcija je i automobil pa to vrijeme možete iskoristiti za razgovore.

Na tjedan dana pokušajte ne unositi telefon u spavaću sobu

Zabavno je provjeravati mailove ili Facebook prije spavanja. Pogotovo ako ne možete zaspati, ali veće su šanse da ćete razgovarati ako telefon ostavite u drugoj prostoriji. Sama činjenica da ćete vrijeme u spavaćoj radije provoditi s partnerom nego čačkajući po mobitelu već vam može osigurati bolji odnos.

A ako vam treba budilica, kupite budilicu, nisu skupe.

Ne držite mobitele na stolu

Čak i ako samo držite mobitele na stolu tijekom ručka ili kave, to vam može upropastiti tijek razgovora. Istraživači su to i dokazali. Naime, kada se uređaj nalazi u vidokrugu, vaši sugovornici smatraju da ih razgovor manje ispunjava.

Vježbajte telefonski bon ton

Ako ste baš primorani provjeriti mailove ili poruke, obavijestite o tome ljude koji su s vam u prostoriji. Pristojnosti radi, upozorite ih da ćete pažnju usmjeriti na nešto drugo, a to će i vama pomoći da postanete svjesni koliko često koristite mobitel.

Poneki poslovi tjeraju vas da češće visite na telefonu, ali porazgovarajte o tome s partnerom.

"Veliki izazov je to što ljudi o ovoj temi ne govore dovoljno često. Moramo se otvoriti za ovakve teme", govori psihoterapeut Daniel Ellenberg i dodaje da "kvocanje" nikada nije dobro rješenje: "Parovi moraju sklopiti savez i zajedno odlučiti koja su nova pravila".

Pročitajte više