Instagram uvodi niz novih promjena kako bi zaštitio tinejdžere na aplikaciji

Foto: Shutterstock

INSTAGRAM je najavio promjene koje bi, bar u teoriji, trebale aplikaciju učiniti sigurnijom za tinejdžere. Na ovaj pothvat odlučio se šef Instagrama Adam Mosseri. Aplikacija bi za početak trebala dodati značajku za pauzu pod imenom Take a Break, koja bi od danas trebala biti dostupna u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi i Australiji, objavljeno je na službenom blogu Instagrama.

Ako korisnici dulje vremena provode na Instagramu, aplikacija će im predložiti da pauziraju. Tinejdžeri će potom dobiti prijedlog da im ova značajka ostane aktivna, odnosno da dobivaju podsjetnike nakon određenog vremena kontinuiranog korištenja Instagrama. Također, uz to će im "iskočiti" i prijedlozi što da rade prilikom pauze od aplikacije, kao što je zapisivanje misli, slušanje svoje omiljene glazbe ili obavljanje svakodnevnih obaveza.

"Ako se odlučite na tu opciju, ona vas potiče da napravite pauzu od Instagrama nakon što provedete određeno vrijeme u aplikaciji; 10, 20 ili 30 minuta. Opcija je dio šireg napora da se pokuša ljudima dati više kontrole nad njihovim iskustvom na Instagramu", rekao je ranije Mosseri. 

Korisnici će se moći koristiti i značajkom za brisanje objava i priča koje su objavili prije nekoliko godina, a ona uključuje grupno brisanje videa i fotografija te lajkova i komentara. Ta će značajka biti dostupna od siječnja 2022. godine.

Od travnja 2022. na Instagram bi trebali doći alati koji će roditelje upozoravati ako njihova djeca predugo vremena provode na Instagramu te će biti moguće uvesti i neka ograničenja. Dolazi i značajka koja zabranjuje odraslima slanje poruke tinejdžerima koji ih ne prate te će se odraslima isključiti mogućnost označavanja ili spominjanja tinejdžera ako ih ne prate. Na Instagramu bi trebala postati dostupna i opcija koja mijenja temu ako algoritam primijeti da mlada osoba predugo gleda sličan sadržaj. 

Na ove promjene Instagram se odlučio prije niza saslušanja Adama Mosserija pred američkim Senatom u vezi zaštite djece na internetu. Instagram i Facebook se već neko vrijeme susreću s kritikama o utjecaju društvenih mreža na tinejdžere, a one su temeljene na internim istraživanjima. Zviždačica Frances Haugen otkrila je informacije o algoritmima te je zaključila da Instagram "može djecu navesti na vrlo nezgodne tematike poput recepata za zdravlje, koje naposljetku dovode do promocije anoreksije".

Pročitajte više