INSTANT JUHA OD PIRANE OBOGAĆUJE JELOVNIK BRAZILSKIH ŠKOLA

Vrlo hranjiva instant juha od pirane, proždrljive amazonske ribe, mogla bi se, na preporuku znanstvenika, uskoro naći na jelovnicima brazilskih škola u sklopu vladina programa za borbu protiv gladi.

"Taj vrlo hranjivi proizvod rezultat je rada Nacionalnoga instituta za istraživanje Amazone (Inpa). Pirana ima dovoljno, jeftine su, a po hranjivosti i razini proteina, ravne su drugim ribama", rekao je u petak voditelj skupine znanstvenika Edson Lessi.

Usto, zahvaljujući juhi povećat će se broj zaposlenih na siromašnom amazonskom području, a popravit će se i ekološka ravnoteža jer se pirana sve manje jede, a ima je previše u rijekama, dodao je Lessi.

Institut je, uz instant juhu topivu u vrućoj vodi, razvio još tri vrste juhe od te amazonske slatkovodne grabežljivice: varijantu za koju je potrebna duža priprema, verziju za školske kuhinje te za program borbe protiv gladi.

Istraživači se nadaju da će se juhu od pirane moći i izvoziti. "Nadamo se da ćemo prodrijeti i na tržište prirodne i energetske hrane", kaže Lessi.

(Hina) xdgk ydj

Pročitajte više