Irac otvorio kladionicu o nasljedniku Pape

ČINJENICE da se klađenje o nasljedniku pape Ivana Pavla Drugog smatra nepriličnim i da je u Vatikanu to zakonski zabranjeno, nisu zaustavile irske kladioničare da otvore kladionice s takvom ponudom, objavio je u ponedjeljak Chicago Tribune.

Prema omjerima koje nudi dublinski Paddypower.com, najveći favorit za budućeg Papu je kardinal Dionigi Tettamanzi (2-1), čije je imenovanje prije dvije godine za nadbiskupa Milana protumačeno kao potpora Pape Ivana Pavla Drugog njegovoj kandidaturi.

Slijede ga brazilski kardinal Claudio Hummes, nadbiskup Sao Pauloa te Nigerijac Francis Arinze s omjerom 3-1.

Nakon ove trojice favorita, slijedi još 30 imena mogućih "papabilnih" kandidata.

Klađenje na nasljednika Svetog oca ipak nije novo. Papa Grgur XIV. zabranio je takvo ponašanje 1591. godine, što daje naslutiti da je ranije bilo uobičajeno.

Paddy Power, glasnogovornik Paddypowera.coma i sin osnivača tvrtke, izjavio je da ne zna za taj vatikanski zakon i da ovo klađenje ne znači nepoštivanje Svetoga Oca.

"To je zapravo zabavno", rekao je. "Mi o tome razmišljamo kao o klađenju na budućeg izbornika irske nogometne vrste, samo što se ovdje radi o tome tko će voditi crkvu", pojasnio je.

"Bilo bi neukusno da se kladimo u njegovo zdravlje. No ovo je nešto što će se dogoditi. Bit će novi Papa, samo ne znamo kada", rekao je Paddy Power.

Pročitajte više