Je li ovo govor mržnje koji YouTube treba iskorijeniti?

Screenshot: YouTube

NAKON što je YouTube uklonio ekstremno rasistički nastrojen video konzervativnog komentatora Stevena Crowdera, učinili su to zbog širenja dezinformacija o virusu covid-19, ali i ne kršenja pravila o govoru mržnje.

Naime, Crowder i njegovi suvoditelji servirali su više rasističkih komentara vezanih za crnce, ali iz YouTubea poručuju: "Naša politika zabranjuje širenje mržnje prema bilo kojoj skupini na temelju rase. Iako je sadržaj uvredljiv, video na kanalu Stevena Crowdera ne krši pravila stranice".

Iako je ovo teško nazvati "širenjem mržnje", činjenica je da bi se ovo čak i u najblažem obliku moglo nazvati prilično odvratnim ponašanjem skupine rasista čije su opaske zamišljene kao šale, ali u stvarnosti se radi tek o nizanju neduhovitih rasnih stereotipova koji ne prikrivaju njihov golemi animozitet prema Afroamerikancima.

"Slobodno možete ismijavati, karikirati i omalovažavati ljude na temelju rase, sve dok izravno ne izgovorite da ih doslovno mrzite", komentirao je Will Oremus s portala OneZero.

Ovo nije prvi put da se Crowder našao u problemima zbog graničnog slučaja govora mržnje, a ako se takvo ponašanje nastavi, YouTube mu s vremenom može oduzeti status YouTube Partnera i "poduzeti prikladne mjere".

Pročitajte više