Jugoslavenski roker usred koncerta je rekao da je maršal crko, a onda je počeo pakao

Screenshot: YouTube

DANAS se mnogi na Facebooku prisjećaju Josipa Broza Tita, a dio ekipe i tuguje za njim. Tito je umro na današnji dan prije 40 godina, a godinama nakon toga mnogi ga nisu mogli spomenuti u negativnom kontekstu. 

Što je značilo uvrijediti Tita četiri godine nakon smrti prvi su otkrili Sarajlije iz kultnog benda Zabranjeno pušenje. Sarajevski bend od svojih se početaka bavio kritikom i oslikavanjem društva i politike u bivšoj Jugoslaviji, a jedna rečenica na koncertu život im je i posao pretvorila u pakao.

To se dogodilo u Rijeci, na jednom koncertu 1984. godine.

Nenad Janković, poznatiji kao dr. Nele Karajlić, u jednom je trenutku na koncertu izjavio "Crko nam maršal ha, ha, ha... Mislim na pojačalo, i - tuđe nećemo, svoje nemamo", a ta je rečenica umalo presudila jugoslavenskom rocku. Bila je to interna fora koju su dečki u bendu već koristili.

Sejo Sexon, koji je svirao sa Zabranjenim pušenjem, prije tri godine je o toj temi govorio za Index.

"Ma naša pojačala uopće nisu bila Marshall. Naravno da je to bila fora, ali budući da smo mi do tada uvijek svirali na manjim koncertima nismo uopće bili svjesni da će netko to dojaviti sigurnosnim službama. Kao kad pucaš u muhu pištoljem, rekao bih, mi smo za sebe mislili da smo muhe, ali očito nismo bili", kaže Sejo za Index.

"Dvadesetak dana kasnije je počela frka. Ispitivanja, premetačine po stanu, podvaljivanja, ali i medijski linč. Ipak, sreća u nesreći je bila da su omladinske novine već tada počele biti sve neovisnije o državi pa smo tu dobili prostora. Nitko nije završio u zatvoru, ali sigurno godinu dana nigdje nismo mogli svirati. Stalno su se organizatori izvlačili na glupe fore, recimo da ne radi grijanje u hali", kaže Sexon, koji je 2009. godine pisao diplomski rad o sukobu države i tadašnjih umjetnika, rokera i aktivista.

"Zapravo, godina dana nakon toga bila je korisna. Napravili smo sjajan album, a kasnije su omladinske novine imale sve više snage, a vlast sve manje", kaže Sejo koji je danas na poziciji frontmena zamijenio Neleta.

Pročitajte više