Kad saznate što je klinomanija vjerojatno ćete pomisliti da i vi bolujete od nje

Foto: Instagram

MNOGI od nas imaju problema s ranojutarnjim ustajanjem iz kreveta. Ili ustajanjem iz kreveta općenito, bez obzira na to koliko je rano ujutro. I dok je razlog tome kod većine TV, Netflix, YouTube ili internet općenito, kod nekih je moguće da je riječ o stanju koje se naziva disanija ili klinomanija.

LAD bible piše da je disanija termin kojim se opisuje kronična nemogućnost ustajanja i izlaska iz kreveta ujutro, a oni koji pate od ovog stanja imaju potrebu vratiti se u krevet i dugo vremena nakon što su ga napustili.

A ako ste pomislili da je ovo super priča koju ćete prodati šefu kad ujutro zakasnite na posao, loša vijest je da disanija ili klinomanija nije medicinski priznata. Još. Ipak, oni koji pate od ovog stanja kažu da taj problem itekako postoji.

Psych2go piše da je ovo stanje u većini slučajeva povezano sa psihičkim problemima poput depresije i tjeskobe, a s njim se mogu susresti i oni koji pate od kroničnog umora. 

I kako onda znati patite li od disanije ili ste samo neispavana lijenčina? Rise and Shine piše da postoji jednostavan test pomoću kojeg možete doznati postoji li razlog za zabrinutost. Koje su prve asocijacije na jutarnje ustajanje? Ako je to "umor" ili "frustracija", onda ste vjerojatno samo lijeni. No, ako vam prvo na pamet padne "stres" ili "tjeskoba", onda biste mogli posjetiti svog liječnika i provjeriti postoji li neki dublji razlog vašeg jutarnjeg umora.

 

Pročitajte više