Kako se nositi sa stresom? Moglo bi vas iznenaditi što kažu znanstvenici

Screenshot: YouTube

STRES je neizbježan dio ljudskog života, ali studija koja je nedavno objavljena u časopisu Nature pokazala je da si čovjek može pomoći tako da promijeni svoj stav prema stresu.

Istraživači s nekoliko sveučilišta u Sjedinjenim Američkim Državama držali su tinejdžerima online treninge u trajanju od 30 minuta kako bi ih naviknuli na stav da stres vide kao priliku za učenje, a da tjelesne reakcije na stres, poput ubrzanog kucanja srca, gledaju kao na korisne signale umjesto kao na znakove upozorenja.

Stres može biti poticajan

"Pokušavali smo promijeniti ono što tinejdžeri misle o stresnim situacijama i o odgovorima na stresne situacije. Cilj je bio da shvate da, ako radiš nešto teško i tvoje tijelo ti daje do znanja da si pod stresom, to može biti dobra stvar", rekao je psiholog David Yeager, jedan od autora studije.

Taj pristup stresu, ističu istraživači, kombinira dvije ideje. Prva je ta da ljudi mogu razviti vještine kojima se mogu nositi sa stresom, pri čemu bi stres bio nešto što se može kontrolirati.

Druga je ideja ta da stres može biti poticajan te da čovjek pod stresom može reagirati bolje na neke izazove nego u normalnim okolnostima.

Znanstvenici ističu da te dvije ideje nisu odvojene, nego da su komplementarni dijelovi jedne cjeline.

Manje stresa, bolji dojam o sebi

Istraživanje je obuhvatilo oko četiri tisuće tinejdžera. Osim treninga, uključivalo je i razne eksperimente u kojima su se tinejdžeri koji su prošli trening uspoređivali s kontrolnom skupinom bez treninga.

Tinejdžeri koji su prošli trening su bili pod manjim stresom kad su morali iznenada održati govor o svojim vrlinama i manama, a znanstvenici su to zaključili mjereći otkucaje srca.

Osim toga, oni koji su prošli trening imali su bolje mišljenje o sebi, a odgovarali su na pitanja o tome kako se osjećaju i koliko su zadovoljni sobom.

Pročitajte više