Kako štedjeti u doba inflacije:Priručnik za mlade koji ne žele bankrotirati prije 30.

Inflacija je riječ koja u posljednje vrijeme sve češće odzvanja u ušima građana Hrvatske, a posebno mladih koji tek ulaze u svijet financijske neovisnosti. Visoke cijene hrane, stanovanja, goriva i osnovnih životnih potrepština čine svakodnevnicu sve težom. Međutim, nije sve tako crno. Postoje načini kako mladi mogu pametno upravljati svojim financijama i štedjeti čak i u ovim turbulentnim vremenima. 

 

Budite svjesni svojih troškova

Prvi korak prema štednji je detaljno praćenje vaših mjesečnih troškova. Znati kamo odlazi vaš novac ključno je za identifikaciju područja na kojima možete uštedjeti. Postoje brojne aplikacije koje vam mogu pomoći u ovom zadatku, omogućavajući vam da jednostavno pratite svoje prihode i rashode.

 

Napravite proračun i držite ga se

Nakon što ste identificirali svoje troškove, sljedeći korak je stvaranje realističnog mjesečnog proračuna. Odvojite fiksni iznos za štednju čim primite plaću, a zatim rasporedite ostatak novca za ostale potrebe. Biti discipliniran i ne odstupati od proračuna može biti izazovno, ali je ključno za uspješno štednju.

 

Štedite na hrani

Hrana je jedan od glavnih mjesečnih troškova, ali i područje na kojem možete ostvariti značajne uštede. Planirajte obroke unaprijed, kupujte na akcijama i iskoristite vlastitu kreativnost u kuhinji umjesto skupih gotovih jela. Razmislite i o zajedničkim kupovinama s prijateljima kako biste iskoristili popuste na veće količine.

 

Smanjite nepotrebne troškove

Pregledajte svoje mjesečne pretplate i članstva. Često se nakupi mnogo malih izdataka koji na kraju mjeseca značajno pridonose ukupnim troškovima. Postavite si pitanje trebate li zaista sve te streaming servise, teretane ili časopise.

 

Investirajte u sebe

Iako se možda čini kontradiktorno ulagati novac u vrijeme kada pokušavate štedjeti, investiranje u vlastito obrazovanje i vještine može vam dugoročno omogućiti veće prihode. Online tečajevi, certifikati i radionice mogu povećati vašu tržišnu vrijednost.

 

Potražite dodatne izvore prihoda

U današnje vrijeme, postoje brojne mogućnosti za dodatnu zaradu. Od freelancinga do online prodaje, mladi imaju na raspolaganju različite načine kako povećati svoje prihode. Budite kreativni i iskoristite svoje vještine i hobije.

 

Inflacija može biti zastrašujuća, ali s pravim alatima i strategijom, moguće je održati zdrave financije i čak štedjeti. Ključ je u planiranju, disciplini i spremnosti na promjene u potrošačkim navikama. Mladi u Hrvatskoj suočavaju se s brojnim izazovima, ali uz malo truda i kreativnosti, financijska stabilnost nije nedostižna.

 

Pročitajte više