Kako su dinosauri naučili letjeti?

DINOSAURI su vjerojatno mogli koristiti male prednje udove poput krila pa su njima frenetično mahali naginjući se prema naprijed kako bi bili što brži, a sve se to događalo prije nego što su neke vrste dinosaura evoluirale i dobile krila, pokazalo je istraživanje objavljeno prošloga tjedna u SADu koje objašnjava evoluciju vrsta.

Znanstvenici sveučilišta Montana, koji su proveli istraživanje, ocjenjuju da će njihova hipoteza omogućiti ´pomirenje´ dviju teorija o načinu na koji su reptili evoluirali kako bi naučili letjeti.

Kenneth Dial, glavni autor radova objavljenih u časopisu ´Science´, pretpostavlja da se ta evolucija odigravala tijekom faze u kojoj su životinje mahale prednjim udovima, a istodobno su naginjale tijelo naprijed kako bi dobile na brzini.

Evolucija letećih kralježnjaka tema je različitih teorija od 19. stoljeća. Prema jednom mišljenju, kod dvonožnih životinja s vremenom su se razvila krila s perjem koja su im omogućila da počnu letjeli. Druge teorije polaze od toga da su prve počele letjeti životinje koje su živjele na stablima i skakale s jedne grane na drugu pa su morale naučiti ´kočiti´ kao bi usporile slijetanje.

Odgovor bi se, smatra profesor Dial, mogao naći u ponašanju određenih životinja koje tresu prednje udove, što je i danas karakteristika ptica koje su se tek izlegle.

Znanstvenici procjenjuju da su ptice evoluirale od zajedničkog pretka, dinosaura Protoavisa, prije približno 225 milijuna godina. Te su praptice živjele na svim kontinentima a većina je nestala istodobno s dinosaurima - prije 65 milijuna godina. Ptice koje su preživjele danas su vjerojatno jedini pravi potomci dinosaura.

Pročitajte više