Kaos u SAD-u zbog pomrčine Sunca: "Ovo je poput Woodstocka, proći će vas trnci kad se to dogodi"

Foto: Guliver Image/Getty Images

AMERIKANCI s nestrpljenjem iščekuju veliku pomrčinu Sunca, prvu u posljednjih 99 godina. Predviđa se dolazak milijuna ljudi u takozvanu "zonu pomrčine", široku oko 112 kilometara, piše CNN.

"Ovo će biti poput Woodstocka, ali diljem cijele zemlje", rekao je solarni znanstvenik Alex Young u NASA-inom svemirskom centru Goddard. Američka savezna uprava za autoceste ovo naziva "planiranim događajem bez presedana u nedavnoj povijesti SAD-a".

U SAD-u su se skupili brojni profesionalni fotografi i astronomi amateri, a čak su se i surferi raspodijelili duž obale Oregona kako bi mogli uhvatiti što bolji pogled na potpunu pomrčinu Sunca.

"Proći će vas trnci i osjetit ćete neke potpuno drugačije stvari kad pomrčina dosegne svoj vrhunac. To opisuju kao mirno, uzbudljivo, šokantno i duhovno iskustvo", rekao je Brian Carlstrom, zamjenik pomoćnog direktora Službe za Nacionalne parkove, upravljanje prirodnim resursima i znanost.

Potpuna pomrčina počinje danas oko 20:10 po hrvatskom vremenu, a u SAD-u se trenutno nalazi i fotograf Boris Štromar koji će veličanstveni događaj promatrati iz Jeffersona i s čitateljima Indexa dijeliti svoje dojmove.

Pročitajte više