Koncertom u New Yorku počinje "Godina bluesa"

VELIKIM koncertom u newyorškom Radio City Music Hallu glazbenici u petak počinju ´Godinu bluesa´ u SADu, kojom će se odati počast tom starom glazbenom žanru i pokušati privući nove obožavatelje.

Na koncertu ´Salute to the Blues´ nastupit će predstavnik starije generacije B.B.King, ali i mlađi blues glazbenici, predvođeni pjevačicom Shemekiom Copeland. Njima će se pridružiti Aerosmith, Bonnie Raitt, Macy Gray i India.Arie.

´Godina bluesa´, koju je proglasio američki Kongres, u SAD-u će se obilježiti na različite načine, od prikazivanja TV serije Martina Scorseseja o povijesti i sadašnjosti bluesa, do putujućih izložbi i projekcija filmova o bluesu u kinima i na televiziji.

´Mislim da ljudi ponovo otkrivaju blues i da će shvatiti koliko je to zapravo moderna glazba´, rekao je producent Alex Gibney.

Danas blues, bez kojeg ne bi bilo jazza i rock´n´rolla, polako ipak gubi nekadašnju važnost. Procjenjuje se da manje od 3,5 posto ukupne prodaje albuma u SAD-u otpada na blues.

´Mnogi klinci misle da je blues samo tuga i bol´, kaže 77-godišnji B.B.King, napominjući da unatoč tome blues i dalje mnoge privlači. ´Rijetko kad moj bend i ja ne napunimo do kraja dvorane u kojima sviramo. Znači da se nekome ipak sviđa ono što radimo´, dodao je on.

Shemeika Copeland, 23-godišnja kći blues gitarista Johnnyja Copelanda, misli da je premalo mladih bluesera i da glazbenici ne rade dovoljno na tome da blues sviraju na moderniji način.

Pročitajte više