Korištenjem istih tipkovnica širi se konjunktivitis?

ZNANSTVENICI koji su 2002. istraživali epidemiju konjunktivitisa među studentima Dartmouth koledža u New Hampshireu tvrde da su se klice mogle proširiti preko tipkovnica na sveučilišnim računalima.

Dr. Cynthia G. Whitney iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti u Atlanti i njezini kolege izvijestili su u časopisu New England Journal of Medicine da su ispitivanja 40 do 60 javnih tipkovnica provedena u vrijeme izbijanja infekcije pokazala da nema znakova bakterije koja uzrokuje konjunktivitis.

Međutim, u laboratorijskom eksperimentu u kojem su korištene osjetljivije tehnike otkrivanja klica, znanstvenici su stavili bakteriju na tipkovnicu i kasnije uspjeli pronaći uzorke bakterije na okuženoj tipkovnici iako se dosad smatralo da bakterija koja izaziva konjunktivitis ne može preživjeti na površinama, rekla je Whitney.

"Ne znamo je li pokus doista pokazao što se događa kad nekoliko ljudi dijeli tastaturu pa ovaj rezultat možda nije konačan odgovor", istaknula je.

"S druge strane, ne znamo ni to bismo li odmah pronašli bakteriju na sveučilišnim tipkovnicama da smo koristili osjetljivije tehnike", dodala je.

U međuvremenu, budući da nije sa sigurnošću utvrđeno jesu li tipkovnice odgovorene za širenje klica, dobra higijena i redovito pranje ruku svakako ne mogu škoditi, rekla je Whitney.

Pročitajte više