Leo Mujić, poznat po izjavi "svaki petak izuzetak", dobio Nagradu hrvatskog glumišta

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Leo Mujić dobio je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje za baletnu predstavu Veliki Gatsby.

Mujić, široj hrvatskoj javnosti poznat po TV komentaru na gužvu na hrvatskim autocestama, trenutno je jedan od najuspješnijih koreografa u regiji. Sredinom studenog u zagrebačkom HNK održana je praizvedba njegovog baleta Hamlet.

Podsjećamo, Leo Mujić je široj javnosti poznat kao Beograđanin kojem su zasmetale gužve na A1 pa je u hrvatsku TV povijest ušao izjavom: "Petkom se uvijek zezne čovjek kad ide, zar je onda svaki petak izuzetak? Stay out of the highway in the fridays. Šta je ovo, Mad Max? Seriously?"

"Znate li tko sam ja?"

Ove godine mi smo ga sreli u centru Zagreba i zamolili da prokomentira mural na križanju Preradovićeve i Masarykove. 

"Mural inače nije na cesti, mural je u prijevodu zid. Dakle, ovo zid nije, ovo je trotoar iliti wannabe bivša cesta. Pa simpatičan je, malo se već uprljao, to mu je vjerojatno posao budući da nije mural", rekao je Leo za Index.

Tko je Mujić?

A iako ga mnogi pamte prvenstveno po videu s autoceste A1, Leo je vrlo poznato lice s domaće javne scene. Rođen je u Beogradu 1975. godine, no živi i radi u Zagrebu. Nakon završene baletne škole u Beogradu usavršavao se u École-Atelier Rudra Béjart u Lausanneu.

Radio je na koreografijama za mnoge institucije i kazališta, među kojima za Plesnu akademiju u Zürichu, Plesnu akademiju u Budimpešti, za Berlinski državni balet, Slovensko narodno gledališče u Ljubljani i Mariboru, za latvijski nacionalni balet, za plesni festival Jacob's Pillow u Massachusettsu i druge.

Proslavio se koreografijom baleta Ana Karenjina u zagrebačkom HNK te koreografijom i režijom baleta Opasne veze na Dubrovačkim ljetnim igrama 2014. godine. U riječkom HNK s Mašom Kolar koreografirao je Pour homme et femme/Za muškarca i ženu (2014). Za isto kazalište radio je i nagrađene balete Šeherezadu (2015.) te San ivanjske noći (2016.).

U studenom 2020. njegov balet Ponos i predrasude u zagrebačkom HNK dobio je velike ovacije. Za balete Ana Karenjina (2014.) i Gospoda Glembajevi (2017.) u izvedbi baleta zagrebačkoga HNK dobio je 2015. i 2017. Nagradu hrvatskoga glumišta za najbolju koreografiju.

Pročitajte više