Limenka Cole riješila slučaj ubojstva star 30 godina

Foto: Whatcom County Sheriff's Office

MUŠKARCU iz SAD-a bit će suđeno za ubojstvo 1989. godine nakon što mu je kolegica s posla uzela DNK s odbačene limenke Cole i pomogla detektivima riješiti slučaj.

Timothyja Bassa (51) iz američke savezne države Washington očekuje suđenje za silovanje i ubojstvo 18-godišnje Amande Stavik, koja je nestala kad je izašla na trčanje blizu svog doma u Acmeu, izvijestio je Washington Post.

Tijelo tinejdžerice pronađeno je tri dana nakon što je nestala, no ubojica je ostao neriješen misterij gotovo tri desetljeća.

Obrat u mrtvom slučaju dogodio se u kolovozu prošle godine kad je Bassova kolegica iz pekare doznala da je osumnjičen za ubojstvo. Žena s kojom je radio, a čiji identitet nije poznat javnosti, došla je na ideju jer je "osjećala moralnu dužnost pomoći u istrazi".

Navodno je potajno uzela Bassovu limenku Cole i plastičnu čašu nakon što je završio s ručkom, a zatim dokaze dala detektivima, koji su ih odmah poslali u laboratorij.

Rezultati su pokazali poklapanje DNK s limenke s onim na sceni zločina. 

Bassov odvjetnik tvrdi da se dokaz ne bi smio koristiti na suđenju jer je rezultat ilegalne radnje. No sudac je presudio kako nisu narušena Bassova prava jer njegova kolegica "nije radila kao agent za provedbu zakona."

Suđenje počinje u travnju.

Pročitajte više