MAČ OKO KOJEGA SE PREPIRU RUMUNJSKA I TURSKA IZLOŽEN U BUKUREŠTU

Mač koji je pripadao moldavskom princu Stjepanu Velikom, oko kojega se prepiru Rumunjska i Turska, bit će tri tjedna izložen u Bukureštu na izložbi koju su u petak otvorili predsjednici dviju zemalja Ion Iliescu i Ahmet Necdet Sezer.

Mač koji je dug više od 1,2 metra u Bukurešt je donio Sezer koji je doputovao u dvodnevni posjet Rumunjskoj.

"Dobro znamo da je Stjepan Veliki imao važnu ulogu u rumunjskoj povijesti", kazao je turski predsjednik na kratkoj svečanosti, ocjenivši da će otvorenje izložbe "još više učvrstiti veze između dviju zemalja".

"Vaša je gesta duboko ganula Rumunje", izjavio je Iliescu, podsjetivši da njegova zemlja ovih dana obilježava 500. obljetnicu smrti moldavskog princa koji je za svoje vladavine (1457 - 1504.) vodio više bitaka protiv Otomanskog carstva.

Dok Bukurešt već godinama traži povrat originalnog mača koji je dio riznice muzeja Topkapi u Istanbulu, turski je premijer Recep Tayyip Erdogan nedavno darovao kolegi Adrianu Nastaseu repliku tog oružja koju je izradio istanbulski obrtnik.

Prema legendi, Turci su vjerovali da su, sve dok posjeduju taj mač koji je ratni plijen, zaštićeni od novih poraza na Balkanu.

(Hina) xvrad ydj

Pročitajte više