Madonna napunila 50: "Stara koka" pop glazbe još uvijek nabrijana i nova

POP KRALJICA Madonna danas navršava 50 godina, u kojima je, najblaže rečeno, postigla više nego neki i za nekoliko života. Proglašena najpoznatijom živućom osobom na svijetu, pop ikona ni u zlatnim godinama nema namjeru stati, a proslavu rođendana "jedva je ugurala" u naporne probe za svjetsku turneju.

Madonna Louise Veronica Ciccone Ritchie rođena u Bay Cityju u američkoj saveznoj državi Michigan prije 50 godina, točnije 16. kolovoza 1958. godine. Poznata po umjetničkom imenu Madonna, američka pjevačica često zvana "Kraljicom popa", također je glumica, spisateljica, aktivistica, te pop-kulturna i modna ikona; zbog svega toga, često se smatra jednom od najutjecajnijih osoba 20. stoljeća.

Priča o odlasku u New York sa samo 38 dolara postala je, zahvaljujući njezinom planetarnom uspjehu, simbol ustrajnosti i ambicije koja ne poznaje granice, a i drugi podaci iz njezine bogate karijere otkrivaju kako se za današnji status doista sama izborila, unatoč industriji koju je stvorila oko sebe i koja danas doslovno živi za nju i od nje.
Sa bendom stječe prva pjevačka iskustva te dobiva gaže po raznim underground klubovima njujorške klupske scene ranih 80-ih. Spojem stila i karizme privlači brojne ljude iz glazbene industrije koji sve više postaju zainteresirani za mladu izvođačicu. Godine 1981. u jednoj od tada najpopularnijih diskoteka na Manhattanu, Danceteria, upoznaje mladog i perspektivnog DJ-a Marka Kaminsa koji ju čuvši njezin demo uradak pjesme "Everybody" poveže sa čelnim ljudima iz Warner Bros Recordsa. Ubrzo zatim potpisuje ugovor za Sire, plesnu etiketu Warner Bros. Recordsa, što je ujedno bio njezin prvi ugovor, a kada se 6. studenog 1982. godine singl "Everybody" pojavio na Billboardovoj plesnoj ljestvici, to je označilo početak njezinog novog života i uspješne karijere, a sve ostalo poslije toga polako ulazi u povijest.


Madonna će svoj 50. rođendan proslaviti na privatnoj zabavi na svome imanju u Wiltshireu u Engleskoj, a svojim je gostima zabranila da donose torte, kolače, čestitke ili bilo kakve poklone na kojima će pisati njezina dob. Naime, danas 50-godišnja Madonna, koja je velika sljedbenica Kabale, tvrdi da ona prema svojoj vjeri u spiritualnom smislu ima samo 36 godina i stoga ne voli kad ju podsjećaju na njezinu pravu, fizičku starost. Justin Timberlake, koji je s pjevačicom prije nekoliko mjeseci napravio hit singl "4 minutes", nije bio siguran što da joj kupi za rođendan, pa joj je odlučio pokloniti vaučer za tečaj golfa. Ranije ovoga tjedna sumnjalo se da će Madonna odgoditi proslavu svoga rođendana zbog ozljede gležnja koju je "zaradila" na napornim pripremama uoči nadolazeće "Sticky & Sweet" turneje u sklopu koje će posjetiti i Crnu Goru.

"Ostaje sve manje vremena za pripreme, no Madonna će sasvim sigurno proslaviti svoj rođendan. Nažalost, ne ide sve kako je bilo planirano. Osim nagomilanog stresa, Madonna je prije nekoliko dana izvrnula svoje gležanj", ispričali su njezini suradnici. Madonnin brat, Christopher Ciccone, koji je nedavno objavio knjigu "Life With My Sister Madonna" u kojoj iznosi pikanterije o privatnom životu pjevačice zbog čega se ona toliko naljutila da više ne želi pričati s njim, svojoj će sestri poslati cvijeće kako bi na taj način sagradio most pomirenja.

K.H.

Pročitajte više