Makedonski slavuj danas bi napunio 36: Sretan ti rođendan, Toše

Screenshot: YouTube

MAKEDONSKI slavuj Toše Proeski danas bi napunio 36 godina, a tim povodom obožavatelji diljem regije prerano preminulom pjevaču odaju počast.

U trenutku nesreće mladi je pjevač imao tek 26 godina, a vijest o njegovom stradanju duboko je potresla Makedoniju, ali i svijet. Strani mediji o tragediji su pisali kao o "odlasku balkanskog Elvisa Presleyja."

17. listopada u Makedoniji je proglašen Danom žalosti, a vjerni su se obožavatelji diljem regije od voljenog umjetnika opraštali na razne načine. Toše je pokopan u rodnom Kruševu uz najviše državne počasti, a pogrebu je nazočilo nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Iza sebe ostavio je pjesme, ali i rečenice po kojima će ostati upamćen, a posljednji intervju večer prije smrti u kojem je izjavio "kako mu je svega puna glava" s njim je ušao u legendu. Njegovi nastupi punili su dvorane bez obzira na to u kojoj su se državi održavali, publiku je osvajao glasom, stasom i karakterom, a poznat je bio i po svojoj skromnosti.

Predosjećao je kraj

"Pričate kako je život divan. I je, samo da potraje još malo", ispričala je njegova starija sestra makedonskim medijima u jednom intervjuu što je rekao prije tragične pogibije. Omiljen među kolegama glazbenicima i obožavan od strane tisuća obožavatelja, Toše Proeski bio je i ostat će jedan od najsvjetlijih trenutaka pop glazbe na ovim prostorima, a njegov lik i djelo ni nakon devet godina ne blijede, a on kroz svoje pjesme na neki način i dalje živi među nama.

Pročitajte više