Marija Škaričić na Berlinaleu preuzela "Shooting Star" nagradu

JUČER je u Berlinu, u specijalnom dijelu međunarodnog berlinskog filmskog festivala, 33-godišnja splitska glumica Marija Škaričić preuzela "Shooting Star" nagradu. Berlinale se održava od 10. do 20. veljače, a upravo je "Shooting Stars" projekt bio odskočna daska za međunarodne karijere europskih glumačkih talenata kao što su Carey Mulligan, David Kross i Melanie Laurent, a prošle je godine na "berlinskom glumačkom zvjezdanom nebu" zasjala Zrinka Cvitešić, koja ne prestaje osvajati brojne međunarodne nagrade.

Podsjetimo, Marija se u izboru našla zahvaljujući svojoj ulozi u filmu Dalibora Matanića "Majka asfalta", za koju je već nagrađena Zlatnom arenom na 57. Pula Film Festivalu. Osim nje se među 10 mladih europskih glumačkih nada nalaze i irski glumac Domhnall Gleeson ("True Grit"), njemački glumac Alexander Fehling ("Goethe"), danski glumac Pilou Asbaek ("R"), britanska glumica Andrea Riseborough ("Brighton Rock"), španjolska glumica Clara Lago ("Bunker"), albanski glumac Nik Xhelilaj ("The Albanian"), nizozemska glumica Sylvia Hoeks ("Tirza), švedska glumica Alicia Vikander ("Pure") te makedonska glumica Nataša Petrović ("Kao da me nema").



Marija je kao srednjoškolka pohađala dramski studio Gradskog kazališta mladih u Splitu, a potom upisala i Akademiju dramskih umjetnosti, na kojoj je diplomirala 2003. godine. Prvu glavnu filmsku ulogu je dobila 2004. godine u filmu "Ta divna splitska noć". Iste je godine na Sarajevo Film Festivalu osvojila Srce Sarajeva, prestižnu nagradu za najbolje žensko glumačko postignuće. Dvije godine kasnije istu je nagradu dobila za ulogu u filmu "Gospođica". Poznata je i po ulogama u "Blagajnica hoće ići na more", "Ne dao Bog većeg zla", "Sto minuta Slave", "Oprosti za kung fu" te "Što je muškarac bez brkova?".

Pročitajte više