Mel Gibson ne želi pretpremijerno prikazati svoj film u Vatikanu

AUSTRALSKI glumac i redatelj Mel Gibson odbio je u utorak u Vatikanu pretpremijerno prikazati "The Passion of Christ", kontroverzni film o Kristovim posljednjim satima života, jer je još u montaži, priopćio je producent.

"Mel Gibson je još u dvorani za montažu kako bi ublažio najstrašnije prizore i film još nije spreman", kazao je Nick Hill, direktor producentske kuće.

Papinsko vijeće za kulturu htjelo je u utorak neslužbeno predstaviti film stručnjacima najvećih katoličkih sveučilišta koji sudjeluju na kongresu na temu "Krist i film".

Mel Gibson, revan katolik i veliki konzervativac, oslikava u Kristovoj muci dvanaest posljednjih sati života Isusa Nazarećanina.

Film još nije dovršen, ali su neki dijelovi već prikazani u Sjedinjenim Državama i izazvali raspravu koju su započele neke američke židovske organizacije, ističući da Gibson preuzima optužbu o "Židovima kao narodu koji je ubio Boga", koju je Crkva izbacila iz liturgije Velikog petka tek nakon Drugog vatikanskog sabora (1962.-1965.).

Film će u SAD-u izaći 25. veljače 2004. i taj je datum izabrao sam Gibson, jer po katoličkom kalendaru pada na Pepelnicu.

Kristova muka drugi je film Mela Gibsona nakon "Hrabrog srca" prije sedam godina.

Film se snimao u Materi, u regiji Basilicata na jugu Italije, i u studiju Cinecitta u Rimu. U filmu glumi nekoliko talijanskih glumaca, među kojima Monica Belucci u ulozi Magdalene.

O životu Isusa Krista već je snimljeno više filmova, a najpoznatiji su "Posljednje Kristovo iskušenje" Martina Scorseseja, "Evanđelje po Mateju" Piera Paola Pasolinija i "Isus" Franka Zeffirellija.


Pročitajte više