Nagradna igra: Index vam daruje knjigu "Muke jedne blagajnice"

ANNA SAM, nesvakidašnja francuska književnica, svojim literarnim prvijencem stvorila je svojevrsnu književnu revoluciju. Naime, s više od 100.000 prodanih primjeraka knjige Muke jedne blagajnice samo u Francuskoj ova nekadašnja blagajnica i blogerica pokrenula je svjetski (književni) fenomen koji je rezultirao brojnim autorskim uradcima 'običnih radnih ljudi' – barmena, policajaca, kuhara.

Anna Sam rođena je 1979. godine u Rennesu, gradu na sjevernom kraju Francuske, u pokrajini Bretagne. Za vrijeme studija na filozofskom fakultetu počela je raditi na blagajni lokalnog supermarketa na periferiji rodnog grada kako bi platila svoje obrazovanje. Nakon što je diplomirala (2006.), nije uspjela naći posao u struci, pa je nastavila raditi u supermarketu, skupivši 8 godina radnog staža kao blagajnica. U međuvremenu je stažirala za jednu nakladničku kuću kao lektorica te je počela raditi kao pomoćnica glavnog urednika za Internet stranicu web-zine Bulle d'Encre. Tijekom 2007., pokrenula je internetski blog (http://caisierenofutur.over-blog.com) na kojem počinje opisivati svoj svakodnevni život, koji uskoro postiže ogroman uspjeh. Annin blog posjećuje 120.000 ljudi dnevno.

2008. godine dobila je ponudu od izdavačke kuće Stock da pretvori svoj blog u knjigu i tako nastaje francuski bestseler Muke jedne blagajnice. Vlastiti život i osobno iskustvo bili su autorici osnovna misao i vodilja tijekom pisanja ove vrlo osobne priče. Na svom blogu uz tekstove, Anna je bilježila i priče i komentare drugih posjetitelja. Naime, zaposlenici iz supermarketa i drugih tercijarnih niže plaćenih djelatnosti, zbog vlastitog nezadovoljstva i načina na koji su tretirani od strane svojih poslodavaca, pronalaze Annin blog kao izvrsno mjesto za razmjenu iskustava, jadikovanja i međusobnog ogovaranja nadređenih.

Knjiga Muke jedne blagajnice prevedena je na više od 10 svjetskih jezika i u kratkom roku postala je bestseller, a samo u Francuskoj doživjela je 19 reizdanja!  U planu je i filmski projekta prema Anninoj knjizi, a kazališna komedija već je u pripremi.

Nagradna igra

Bez puno pitanja i komplikacija, Index vam daruje jedan primjerak ove knjige. Na našu e-mail adresu index.nagrada@gmail.com pošaljite svoje podatke s naznakom "za blagajnicu" i uz malo sreće, knjiga može biti vaša!

Anna Sam u Zagrebu će gostovati povodom promocije hrvatskog izdanja knjige Muke jedne blagajnice, koju u svojoj nakladi objavljuje Znanje.  Promocija knjige uz prisustvo same autorice održat će se na za samu autoricu uobičajenom ali za mnoge vrlo neobičnom mjestu – u Konzum supermarketu, u utorak, 6 listopada 2009. u 12.00 sati.

Pročitajte više