Najrazvikaniji holivudski film godine podbacio na kino-blagajnama

IAKO se nije mogao pohvaliti deveteroznamenkastim budžetom niti prvoligaškim zvijezdama, malo koji holivudski film je ove godine izazvao tako velika očekivanja pred premijeru kao "Snakes on a Plane" Davida R. Ellisa.

Sam naslov filma u kojem je sadržan osnovni koncept zapleta - horde otrovnih zmija koje teroriziraju putnički zrakoplov - bio je lako pamtljiv, ali je malo tko od producenata bio svjestan da će postati sinonim za jedan od najvećih kulturnih fenomena u Americi u posljednje vrijeme.

Taj se fenomen odražavao ne samo u činjenici da je "Snakes on a Plane" stvorio na tisuće fanova mjesecima prije premijere, nego i u bezbroj internet stranica, blogova i parodija posvećenih filmu kojeg nitko do tad zapravo nije vidio.

Studio "New Line Cinema" čak je izašao u susret zahtjevima fanova, pa je u ožujku snimljeno nekoliko scena kako bi film dobio stroži cenzorski rejting i tako, između ostalog, omogućio da glavni glumac Samuel L. Jackson izgovori "sočnu" frazu o zmijama i zrakoplovu koja je  postala neslužbeno geslo cijelog projekta.

Međutim, sve to nije bilo dovoljno da "Snakes on a Plane" opravda očekivanja na sjevernoameričkim kino-blagajnama. S 15,3 milijuna dolara je završio ovaj vikend na prvom mjestu gledanosti, ali je to bilo daleko ispod očekivanja od 25-30 milijuna s kojima su baratali stručnjaci, uključujući komentatore uglednog časopisa "Variety".

Da stvar bude još gora po "New Line Cinema", nije posve sigurno da li se film uopće nalazi na prvom mjestu. Većina procjena se slaže je "Talledega Nights", komedija o vozačima NASCAR-a, zaradila 14,1 milijun dolara.

Međutim, tvrtka "Sony" tvrdi da su "Snakes on a Plane" u svoj rezultat od vikenda uračunali i rezultate kasnih večernjih projekcija od četvrtka, pa je pravi rezultat najrazvikanijeg filma godine u stvari 13,85 milijuna što se ne može protumačiti drukčije nego kao ponižavajući debakl.

Osim filma "Talladega Nights", dobre rezultate, usprkos razočaravajućeg otvaranja, nastavlja postizati i "WTC", drama Olivera Stonea o napadima 11. rujna koja je zaradila 10,8 milijuna dolara.

Na četvrtom mjestu se, pak, našla tinejdžerska komedija "Accepted" s 10,4 milijuna zarade, dok je na petom mjestu plesni film "Step Up" s 9,8 milijuna dolara.

Debakl filma "Snakes on a Plane" je koincidirao s objavljivanjem podataka prema kojima su svi holivudski filmovi distribuirani preko vikenda imali 7,6 % manju gledanost u usporedbi s prošlom godinom. To predstavlja prvi pad gledanosti nakon dužeg razdoblja u kojem se činilo da se Hollywood uspio riješiti prošlogodišnje krize.

S druge strane tvrtka "Disney" će imati razloga za zadovoljstvo ovim vikendom, jer je njihova najveća uzdanica - "Pirati s Kariba 2" - probila plafon od 400 milijuna dolara zarade.

 D.A.

Pročitajte više