Najveća zmija na svijetu pronađena mrtva. Znanstvenici su bijesni

Foto: Instagram

Najveća zmija na svijetu pronađena je mrtva u amazonskoj prašumi, a sumnja se da su je ustrijelili lovci, prenose svjetski mediji.

Sjeverna zelena anakonda, poznata kao Ana Julia, pronađena je mrtva u rijeci Formoso u južnom Brazilu 24. ožujka. Zmija je bila dugačka osam metara i teška preko 200 kg. Vijest o smrti divovske zmije došla je samo mjesec dana nakon što je ova vrsta otkrivena u amazonskoj prašumi. 

Stručnjaci su potvrdili da je riječ o primjerku čije su snimke prije samo mjesec dana obišle svijet. Prepoznali su je po specifičnim šarama na glavi. 

Oglasio se i nizozemski profesor Freek Vonk koji je u veljači zaplivao s gigantskom zmijom. "S puno boli u srcu, želio bih vas obavijestiti da je moćna velika anakonda s kojom sam plivao pronađena mrtva u rijeci. Čuo sam iz raznih izvora da je ubijena, iako još nema službene potvrde o uzroku smrti. Tako sam tužan i ljut", poručio je.

Bila je primjerak nove vrste anakonde

Podsjećamo, u veljači su biolozi, na udaljenom i skrovitom području Amazonije, uz pomoć domorodačkog plemena otkrili novu vrstu divovske anakonde. Biolog Bryan Fry sa Sveučilišta Queensland u Australiji predvodio je tim koji je u regiji Bameno pronašao i proučio nekoliko primjeraka novootkrivene sjeverne zelene anakonde (Eunectes akayima).

"Pleme Waorani nas je pozvalo da istražimo regiju i prikupimo uzorke određene populacije anakondi, za koju se širila glasina da je najveća do sada. Domorodački lovci su nas odveli u džunglu na desetodnevnu ekspediciju. Pleme, naime, ove zmije smatra svetima", rekao je Fry. 

Do tada su bile poznate četiri vrste anakonda, među kojima je i zelena (također poznata kao divovska anakonda). Zelene anakonde su pravi divovi među gmazovima. Najveće ženke mogu narasti i više od sedam metara te težiti preko 250 kilograma. 

Fry navodi da se sjeverna zelena anakonda odvojila od južne zelene anakonde prije gotovo 10 milijuna godina te da se genetski razlikuju za 5.5 posto. "To je vrlo značajna razlika. Primjerice, ljudi se od čimpanza genetski razlikuju samo oko 2 posto. Ovo otkriće je vrhunac moje karijere", dodao je. 

Pročitajte više