Najveći plagijati hrvatske glazbene scene (1. dio)

Uvriježeno mišljenje da se pjesma proglašava plagijatom ako ima najmanje četiri identična takta nije točno, rekao nam je Zrinko Tutić. Za plagijat je dovoljno preuzeti glavnu frazu ili misao, a o utvrđivanju istog brine se sudski vještak. U Hrvatskoj se o plagijatima baš i ne vodi računa, jer se prijavi tek desetak takvih slučajeva godišnje, ali svakome tko sluša hrvatsku glazbu jasno je da ih je puno, puno više. Hrvatska sudska praksa u kažnjavanju plagijatora nije sklona velikim novčanim iznosima, pa je jasno da cijeli sustav zapravo pogoduje nastanku plagijata.

Plagijat ostaje zakonski nezapažen ukoliko ga pokradeni autor ne prijavi, a takvi se slučajevi rješavaju najčešće izvan suda, tj. dogovorom autora. Donosimo vam nekoliko hitova koji neodoljivo podsjećaju na neke druge, a kako ne bismo "mlatili praznu slamu", možete preslušati i audio isječke kojima potkrepljujemo tezu da su navedene pjesme doista iskopirane, neke manje, a neke više pametno i spretno.

Magazin "Tko me zove" = Destinys Child "Survivor"
Grupa Magazin nastupila je svojedobno na Hrvatskom radijskom festivalu s pjesmom "Ko me zove", koja je nedugo nakon toga postala veliki domaći hit. Iako je kao autor glazbe potpisan, naravno, Tonči Huljić, potpuno je jasno da se radi tek o neznatnoj preradi hita grupe Destinys Child. Priča je postala toliko raširena da neki domaći izvođači na gažama vješto uklapaju dvije spomenute pjesme.

Doris Dragović "To" = Gloria Gaynor "I will Survive"
Tonči Huljić, autor glazbe za "To", još se jednom pokazao kao pravi "reciklator", jer je evergreen Glorije Gaynor vješto zakamuflirao, a Doris se s pjesmom u velikom stilu vratila na hrvatsku estradu. Ljubitelji zabavne glazbe plesali su na Doris, nesvjesni da zapravo cupkaju na "pohrvaćenu" verziju "I Will Survive", a Doris je nastavila s pjevanjem recikliranih hitova ("Kao ti" i "Lice" imaju upitne korijene).

Ivana Kindl "Strastvena žena" = Beyonce "Naughty girl"
Kopirajući razne svjetske uzore, Ivana Kindl malo se zaletjela, pa je sa Silvijem Pasarićem potpisala "Strastvenu ženu", koja nije ništa drugo nego tek ponešto izmijenjena "Naughty Girl". Tada vrlo moderni istočnjački ritmovi, koji su se više-manje bazirali na istom melosu, u kratkom su roku preplavili top liste, a "Strastvena žena" prošla je na Doru i plasirala se u finale.

Vesna Pisarović "Ja čekam noć" = Celine Dion "Because you love me"
Vesna je tad bila u fazi suradnje s Milanom Vlaović, autoricom glazbe spomenute pjesme. S prvim taktovima njene izvedbe na Dori bilo je jasno da se radi o velikom hitu Celine Dion, i to vrlo nevješto prekopiranom. Na Dori je prošla zapaženo, a Vlaovićka je mirne duše gledala (i gleda) svoj potpis kao autora glazbe, unatoč činjenici da pjesme liče kao jaje jajetu.

Thompson "Iza devet sela" = Abba "Super trooper"
Iako je Thompson svojedobno priznao kako se slaže da njegova i Abbina pjesma previše nalikuju, i dalje je potpisan kao autor glazbe za spomenutu pjesmu, što znači da tantijemi (novac od autorskih prava) i dalje idu njemu u džep. Jedan je to od najvećih Thompsonovih hitova, a još više zapanjuje činjenica da je s očitim plagijatom osvojio grand prix HRF-a, koji na natječaj prima samo "nove, autorske i neemitirane pjesme".

Lana i Severina "Rođena da budem prva" = Severina "Broš" = Tony Cetinski "Što si ti meni"
Sve tri spomenute pjesme imaju identičan refren, u što se možete uvjeriti i u audio zapisu. Iako je duet Lane i Severine nastao prvi, teško je reći da je samim time i original, jer je riječ o vrlo čestoj melodiji u domaćim pjesmama. Glazbu za duet potpisuje (opet) Milana Vlaović, Severinin "Broš" navodno je napisao Branimir Mihaljević, a Tonijevu pjesmu Miro Buljan.

Electro Team "Na Božić sama" = Wham! "Last Christmas"
Jednu od najizvođenijih božićnih pjesama grupa ET objavila je krajem prošle godine pod imenom "Na Božić sama". Boytronic, otprije poznat po preočitom plagiranju, potpisao se kao autor glazbe, unatoč činjenici da pjesma neodoljivo podsjeća na Wham. Boytronic je posudio i "Love Generation" Boba Sinclaira, i nazvao ju "Ako te volim još i sad".

Nered feat. Zaprešić Boys "Srce Vatreno" = Michael Jackson "You are not alone"
Izvjesni Bojan Šalamon napisao je melodiju za navijačku himnu kojom je Nered dizao adrenalin navijačima prošlogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva. Valjda je mislio - svi su ionako pijani i nabrijani kad je pjevaju, pa nitko neće primijetiti. Riječ je zapravo o velikom hitu Michaela Jacksona, tj. navijačka himna tek je ubrzana i nešto agresivnija verzija.

 

 

Ako ste uočili plagijat i želite da ga uvrstimo u naš popis "ukradenih stvari" (a nastavak slijedi, ne brinite), svakako nam se javite na dorijan.klaric@gmail.com, i po mogućnosti navedite ime hrvatske pjesme te originala koji je iskorišten.

D.K.
Foto: F.F.

Pročitajte više