Namještaljka na Dori?

U PROŠLOTJEDNOM polufinalu Dore, izbora hrvatske pjesme za pjesmu Eurosonga, došlo je do niza neregularnosti, konkretno do "muljaže" pri zbrajanju glasova žirija i telefonskih glasova TV gledatelja., zbog čega su umjesto Nene Belana i Ricarda Luqea u polufinalu ispali Songkillersi i ET.

Kako pišu 24sata, večer prije press konferencije na kojoj su objavljena imena 18 izvođača koji ulaze u polufinale Dore, održana je sjednica sedmeročlanog stručnog žirija. Iako je sastanak žirija trajao pet sati, dva člana žirija ostali su šokirani kad su sljedeći dan na pressici čuli imena polufinalista.

Naime, urednik Zabavnog programa HTV-a Aleksandar Kostadinov je, suprotno pravilima glasanja, kazao članovima žirija da mogu glasati mimo pravila, odnosno svima dati "desetku" ili "jedinicu", iako u javno objavljenim pravilima stoji kako svaki član žirija najboljem izvođaču, po svom mišljenju, treba dodijeliti 20 bodova, a najgorem jedan bod.

Nakon petostanog zasjedanja, žiri se dogovorio o redoslijedu polufinalista, što je potvrđeno potpisima svih članova žirija, a redoslijed je potvrdio i javni bilježnik. Potom su zbrojeni glasovi žirija i telefonski glasovi gledatelja, pri čemu se ispostavilo da su najlošije ocjene žirija i gledatelja dobili Ricardo Luque i Neno Belan.

No, na press konferenciji održanoj sljedećeg dana voditelji su Luqea i Belana smjestili među polufinaliste, dok su gubitnicima proglašeni Songkillersi i ET, što su neki članovi žirija dočekali s nevjericom.

"Nisam glup, znao što sam potpisao kao i svi ostali članovi žirija. Na listi za izbacivanje sigurno su bili Ricardo i Belan." – kazao je za 24 sata neimenovani član žirija.

Kostadinov tvrdi da namještaljke nema: "Publika je odlučila u zadnji čas".

Na novinarsku tvrdnju kako posjeduju faksimile glasova svih članova žirija i rezultate televotinga, Kostadinov je reagirao tvrdnjom da će otpustiti ljude iz HTV-ove komisije ukoliko ti dokumenti budu objavljeni.

NO, prvi čovjek Dore ubrzo se primirio, pa dodao: "Nemojte otkrivati redoslijed jer time ljudima ispred malih ekrana umanjujete čar natjecanja. A ti isti ljudi ne znaju da njihovo bjesomučno nabijanje po telefonu u 10 minuta televotinga neće imati baš previše utjecaja, a telefonski račun bit će im beskorisno podebljan."

"U predselekciji se s bilo kojeg telefona u državi ili mobitela na glasačke automate moglo uputiti samo limitiranih 10 poziva. U polufinalu, finalu i superfinalu neće biti ograničenja ni s fiksnih ni mobilnih telefona, kao ni SMS-a. Misleći da će njihov glas nešto značiti, lakovjerni navijači mogu za svog favorita nabijati impulske do mile volje." – zaključio je Kostadinov.

HRT demantira da je bilo neregularnosti

S HRT-a je u četvrtak poslijepodne pristiglo priopćenje u kojem se tvrdi da se "cijelo natjecanje odvija prema strogo određenim pravilima koja su i javno objavljena".

"Rad žirija (čiji sud čini 50% konačne ocjene, a drugih 50% je ocjena gledatelja koji glasuju telefonski) osim djelatnika HRT-a kontrolira i javni bilježnik koji ovjerava glasove. Nikakvih neregularnosti nije bilo niti u telefonskom glasovanju čija su pravila također javno objavljena i redovito ponavljana u emisijama "Kome zvoni Dora" - stoji u priopćenju HRT-a.

Pročitajte više