Neizvjesna budućnost jednog od najstarijih kina u Londonu

SVE JE neizvjesnija budućnost povijesnog londonskog kina Coronet na Notting Hillu, koje je u proteklih 105 godina ugostilo mnoge poznate osobe, od kralja Edwarda VII. do Hugha Granta.

Vlasnici tog kina, koje je 1898. otvoreno kao kazalište, prihvatili su ponudu da ga prodaju, jer ne donosi dovoljno novaca.

Strahuje se da bi kino, koje je prvih 18 godina djelovalo kao kazalište, uskoro moglo biti zatvoreno, izvijestio je BBC ovih dana.

Gradsko vijeće odbilo je molbe lokalne filmske zajednice da kupi kino kako bi se osiguralo da ne postane nešto drugo.

Kada je sagrađeno, to se kazalište smatralo jednim od najboljih kazališta izvan West Enda. Po njegovim su daskama hodale mnoge zvijezde, među ostalima Sarah Bernhardt, Basil Rathbone i Lily Langtry, a priča se i da ga je posjećivao Edward VII.

W.B. Yeats napisao je 1901. da je u tom kazalištu bila "jedina dobra scenografija koju je ikad vidio", a vjeruje se i da je Sir John Gielgud tamo pogledao svoju prvu Shakespeareovu predstavu.

Zgrada je prenamijenjena u kino početkom filmske ere, a posljednjih 35 godina uspješno je izbjegavala prijetnje da se pretvori u McDonalds ili shopping centar.

U zadnje je vrijeme poznata kao lokacija na kojoj su Hugh Grant i Julia Roberts snimili film "Ja u ljubav vjerujem".

Simon Riggall, iz agencije koja vodi prodaju, nije htio reći tko je zainteresirani kupac, a ne zna se niti hoće li on zgradu koristiti kao kazalište, kino ili pak nešto sasvim drukčije, poput crkve.

Lokalno stanovništvo i filmska zajednica Notting Hilla pokrenuli su kampanju da zgrada ostane nezavisno kino. Voditelj kampanje je producent Julian Ozanne, zaručnik američke glumice poznate iz serije "Dosjei X" Gillian Anderson.

Mnogi iz britanske filmske industrije, uključivši redatelje Stephena Frearsa i Nicolasa Roega te glumce Toma Hollandera i Josepha Fiennesa, poduprli su kampanju.

"I dalje vjerujemo da bi zgrada trebala ostati kino i borit ćemo se svim mogućim demokratskih sredstvima da se ne prenamijeni", rekao je Ozanne. On je od vijećnika četvrti Kensington i Chelsea zatražio da interveniraju kako bi se sačuvala povijesna uporaba zgrade, ali oni su odbili kupiti zgradu pod pritiskom.

Mnoga su se nezavisna kina u Londonu zatvorila u proteklih deset godina, a drugima bi se to moglo dogoditi jer se ne mogu natjecati s vrijednošću kakvu bi imali da nisu kina.

"To je pitanje planiranja grada pa gradsko vijeće mora intervenirati da zaštiti zgrade koje promiču različitost naših kultura i zadovoljavaju potrebe lokalne zajednice", smatra Ozanne.

(Hina) xag ybnš

Pročitajte više