Nepal će istražiti tajnu dječaka Budhe

NEPALSKE vlasti zatražile su u nedjelju pomoć vjerskih organizacija i znanstvenika kako bi rješile misterij dječaka za kojeg mnogi vjeruju da je inkarnacija Budhe.

Najmanje 100.000 vjernika iz Nepala i susjedne Indije slilo se posljednjih nekoliko tjedana u gustu šumu na jugoistoku Nepala kako bi vidjeli 15-godišnjeg Rama Bahadura Bamjona koji, tvrde ljudi u njegovom okruženju, već šest mjeseci meditira bez vode i hrane.

Shanta Raj Subedi, upravitelj okruga Bara udaljenog oko 150 kilometara od glavnog grada Kathmandua gdje dječak živi, zatražio je pomoć Zaklade Lumbini i Kraljevske akademije znanosti da istraže koliko u svemu ima istine.

Bamjon sjedi ispod svetog drveta, meditira zatvorenih očiju i prekriženih nogu, upravo na način na koji se tradicionalno prikazuje Budha. Dječak uopće ne govori, a štovatelji ga smiju pogledati s udaljenosti od najmanje 50 metara.

Mladi mistik skriven je od pogleda javnosti platnom kojeg su oslikali hodočasnici. Liječnici koji su ga promatrali iz daljine kažu da diše normalno, no slabašno.

Njegova majka Maya Devi, koja nosi ime Budhine majke, kaže da je Bamjom, treće od njezino sedmoro djece, povučen dečko koji se ne druži s vršnjacima.

"U početku sam bila zabrinuta, ali sad sam jako sretna, jer je potpuno posvećen Budhi", izjavila je Maya Devi listu Nepal Daily.

Budha, utemeljitelj budizma, rođen je kao princ prije 2.600 godina u selu Lumbini u dijelu Nepala poznatom po nasadima riže, udaljenom oko 380 kilometara od glavnog grada Kathmandua. Prosvjetljenje je doživio u Bodh Gayi u indijskoj državi Bihar koja graniči s Nepalom.



Pročitajte više