Nissan Juke: Novost na tržištu

JAPANSKI će proizvođač u Ženevi predstaviti novi model koji na tržištu ustvari uopće neće imati pravu konkurenciju. Radi se o modelu neobičnog imena Juke, a u ponudi će biti smješten ispod popularnog Qashqaija.

Juke se temelji na Renault-Nissanovoj platformi B koju koriste Clio i Micra, no koja je za Jukea dodatno proširena i produžena. Uz najsnažniji motor, o kojem malo više kasnije, bit će moguće odabrati i pogon na sva četiri kotača, a takva će izvedba dobiti i stražnji multi-link ovjes.

Najsnažniji model u ponudi će biti 1,6-litreni turbobenzinac snage 190 KS (i 240 Nm). U svojoj atmosferskoj izvedbi ovaj će motor razvijati 117 KS, dok će ulazni model pokretati poznati 1,5-litreni turbodizelski motor snage 110 KS. Recimo i kako će s najsnažnijim modelom biti dostupan i Xtronic CVT mjenjač, dok će standardnu opremu predstavljati 6-stupanjski ručni mjenjač.

Juke će, kao što možete vidjeti, ipak prvenstveno karakterizirati neobični dizajn. Ovaj je model zamišljen kao automobil koji će se ponuditi prvenstveno mlađim kupcima. Upravio bi njima trebala gravitirati i oprema prepuna raznih gadgeta. Juke ima međuosovinski razmak od 2.530 mm, dug je 4.135 mm, širok 1.765 mm i visok 1.570 mm.

Juke će se proizvoditi u Europi, u Nissanovoj tvornici u Sunderlandu, i japanskoj Oppami. Proizvodnja u Europi, zajedno s kompaktnim obiteljskim Noteom i  Qashqaijem, rezultat je ulaganja od više nego 60 milijuna eura.

Prodaja Jukea u Japanu počinje u ljeto, a u Europi i Sjevernoj Americi ujesen.

Pročitajte više