Obvezni dio na maturi palo 4600 učenika. Znate li odgovore na pitanja iz hrvatskog?

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

OBJAVLJENI su konačni rezultati državne mature koji su pokazali da je obvezni dio ispita palo 223 gimnazijalca te 4469 učenika strukovnih škola, dok je ukupno na svim ispitima bilo 12.346 negativnih ocjena, piše srednja.hr.

"Što se tiče rezultata ispod praga prolaznosti, 223 gimnazijalca u ljetnom roku nije položilo maturu, lani ih je bilo 360. Ovo mene veseli, ne zbog ovih 223, nego zato što se taj broj jako smanjio. Budući da je gimnazijalcima državna matura uvjet završnosti četverogodišnjeg obrazovanja, oni doista, ako žele dobiti završnu svjedodžbu, morat će prijaviti ispit na jesenskom roku ili neke od idućih godina.

Što se tiče učenika strukovnih škola, njih je uobičajeno puno više koji ne polože na ljetnom roku, ove godine ih je 4469 (29.5%), a lani 4704 odnosno 32.1%", rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. 

Nitko nije imao 100% na višoj razini iz hrvatskog jezika

Ove godine su 332 učenika napisala ispit bez greške, što je najviše do sada. Najviše potpuno točnih ispita bilo je na nižoj (126 učenika) i višoj razini (96 učenika) engleskog jezika, a potom na višoj razini matematike (41 učenik) te na ispitima iz psihologije (28 učenika) te fizike (25 učenika). Ni jedan učenik nije riješio točno sva tri obvezna predmeta zato što na hrvatskom jeziku nitko nije imao stopostotni rezultat. 

Stoga vam u kvizu donosimo deset pitanja koja su se pojavila na ovogodišnjoj višoj razini mature iz hrvatskog jezika. Da vas vidimo!

Prazan esej predalo 1284 učenika

Inače, gimnazijalci su najviše padali na obveznim ispitima iz matematike, hrvatskog te engleskog jezika. Što se tiče eseja iz hrvatskog jezika, znatan broj učenika predao je prazan esej ili onaj koji ne ispunjava temeljne uvjete da bi bio ocijenjen s više od nula bodova. 

Ove godine prazan esej predalo je 1284 učenika, dok je 2685 učenika predalo esej koji je ocijenjen s nula bodova. Ipak, te brojke su bile gore na ljetnom roku prošle godine.

Pročitajte više