Nizozemci za legalizaciju proizvodnje kanabisa

Velika većina od trideset najvećih nizozemskih gradova, među kojima su Amsterdam i Maastricht, zalaže se za legalizaciju, pod strogo određenim uvjetima, proizvodnje kanabisa, prenosi u srijedu nizozemski list Trouw čiji su podaci utemeljeni na rezultatima telefonske ankete.

Rezultati su objavljeni neposredno prije održavanja političke rasprave o lakim drogama koja će se održati u srijedu u parlamentu u prisutnosti ministra pravosuđa Pieta Heina Donnera. Ministar se protivi legalizaciji proizvodnje kanabisa.

Unatoč tomu gradonačelnici nekoliko velikih nizozemskih gradova smatraju da bi eventualna legalizacija proizvodnje marihuane omogućila smanjenje porasta kriminala u zemlji. Od 1976. u Nizozemskoj se tolerira prodaja te lake droge u specijaliziranim barovima.

"Smatram da je naša politika sasvim podvojena, jer je mogućnost prodaje kanabisa u kafe barovima zapravo ilegalna. To je kao da pekaru kažete da može prodavati kruh u svom dućanu, no da prema zakonu nema pravo kupovati brašno", smatra gradonačelnik Maastricht, demokršćanin Gerd Leers.

Zanimljivo je podatak da je konzumacija kanabisa u Nizozemskoj manja nego primjerice u Francuskoj ili Velikoj Britaniji, ali još uvijek veća nego u Švedskoj.

(Hina) xmh ysb

Pročitajte više