Njemačke prostitutke na udaru poreza na užitak

U NEDOSTATKU boljeg načina za rješavanje ekonomskih problema, koji već neko vrijeme potresaju Njemačku, nekoliko se tamošnjih gradova odlučilo popuniti svoje proračune iz "poreza na užitak", kojeg će platiti javne kuće.

U petak je iz gradske uprave Berlina i Cologne stigla vijest o proširenju poreza na užitak, koji se već primjenjuje na rad kockarnica, i to na javne kuće i priredbe seksualnog karaktera kao što su naprimjer tzv. "sajmovi seksa".

Gradovi Gelsenkirchen i Dorsten još su ranije za javne kuće, koje u Njemačkoj rade legalno, uveli plaćanje "poreza na užitak", ali s vrlo malim uspjehom, naime samo 10-tak posto javnih kuća zasad je platilo novi porez gradovima.

"Porez na užitak" će morati plaćati i prostitutke koje rade u vlastitom prostoru, a iznos poreza direktno je proporcionalan s površinom "poslovnog prostora". Tako će za svakih deset metara kvadratnih njemačke prostitutke morati svaki dan platiti 5,6 eura, a one koje rade u prostoru manjem od navedenog ne moraju platiti "porez na užitak".

"Naši porezni inspektori pažljivo pregledavaju oglaske seksualnih usluga, te izlaze na teren s mjernim instrumentima, koji će im pomoći da odrede visinu poreza" - izjavio je za Reuters Martin Schulmann, glasnogovornik grada Gelsenkirchena.

"Mnoge se javne kuće pokušavaju sakriti od plaćanja poreza, pa tako neke tvrde da je njihova primarna funkcija ona porno-kina, jer kina moraju plaćati samo polovicu poreza na užitak. Bit će teško naplatiti taj porez." - dodao je Schulmann.

Kao što je bilo i za očekivati, njemačke prostitutke nisu tek tako prihvatile još jedan namet, pa je tako grupa prostitutki koje lobiraju za svoja prava pod imenom Hydra novi "porez na užitak" nazvala "poprilično apsurdnim".

"Zar ćemo porez određivati prema veličini javne kuće? Ako će to zaista biti tako, onda će naše mušterije u Berlinu morati zadovoljavati svoje potrebe u skučenom prostoru, ili čak stojeći. Treba li gradu zaista tako nešto?" - pitaju se njemačke prostitutke kroz grupu Hydra.

Prosječni dug stanovnika Berlina veći je od duga građanina recesijom pogođene Argentine, a ekonomska situacija nije blistava ni u ostatku Njemačke.

No, i na primjeru grada Gelsenkirchena vidi se da je novi "porez na užitak" samo očajnička mjera, naime da sve javne kuće u tom gradu isplate svoja dugovanja, grad bi dobio samo 150,000 eura, dok  ukupan dug grada iznosi više od 250 milijuna eura.

Pročitajte više