Novi uspjeh hrvatskih alpinista pred obljetnicu osvajanja Mt. Everesta

EKIPA Stipe Božića, jedinog hrvatskog penjača koji je osvojio Mt. Everest, upravo se vraća s novoosvojenog vrha Para Lapcha, visokog preko 6100 metara.

Božića je na mobilni telefon Hina dobila izravno na stazi, dok se spušta s vrha kojega je osvojio prvi u povijesti. "Izuzetno je težak i strm", rekao je Božić za vrh koji je osvojio 21. svibnja, zajedno s Hrvatima Vladimirom Mesarićem i Joškom Božićem te Slovencima Vikijem Grošeljom i Rafkom Vodišekom.

"Područje vrha je neistraženo. Staza je teška i na suhim i na zaleđenim dijelovima. Na licu mjesta smo došli do drukčijih podataka o tom području", uspio je kratko izvijestiti Božić dok se telefonska veza gubila.

Jedna šestočlana ekipa koja je jutros oko devet sati po nepalskom vremenu posjetila Mt. Everest javila je alpinističkim društvima u Katmanduu da je na vrhu sunčano ali da snažan vjetar onemogućuje komunikaciju.

Božić i njegova ekipa pridružit će se u Katmanduu brojnim alpinistima koji su se već okupili kako bi 29. svibnja obilježili 50 godina od prvog osvajanja "Vrha neba", kako u Nepalu nazivaju Mt. Everest.

Prvi put Mt. Everest su osvojili Novozelanđanin Edmund Hillary i Nepalac Tenzing Norgay, 29. svibnja 1953. Za pola stoljeća to je uspjelo učiniti još nešto manje od dvije tisuće alpinista od njih osam i pol tisuća koji su to pokušali.

Stipe Božić se dva puta popeo na Mt. Everest (8848m); godine 1979. po zapadnom grebenu s penjačima Ang Phuom i Stanom Belakom (član ekspedicije Ang Phu je tada poginuo). To je prvi put da je netko po zapadnom grebenu osvojio vrh, a naš uspon je trajao 45 dana, kazao je Božić Hini prije odlaska na put.

Drugi put Božić se popeo 1989. za 23-4 dana, uobičajenim pristupom preko južnog sedla. Kolega Dimitar Ilijevski nije preživio povratak.

Pored Mt. Everesta, Božić se popeo na druga dva najviša vrha na svijetu: K 2 (8611 m) i Kangcenjungu (8586 m).

Popeo se i na najviše vrhove svih sedam kontinenata, te se silazio u 1395 metara duboku Lukinu jamu na Velebitu, što ga, po vlastitim tvrdnjama, čini svjetskim rekorderom u vertikalnoj razlici koju je ostvario.

S dvojicom slovenskih kolega, s kojima se sada popeo na Para Lapche, Božić je 1997. osvojio 5150 m visok Mount Vinson na Antarktici (novim smjerom po južnoj stijeni).

Godinama je pisao o svojim putovanjima za više dnevnih, tjednih i mjesečnih izdanja, a objavio je i tri kratke priče te knjigu "Put na vrh svijeta". Snimio je mnoštvo fotografija koje je izlagao na zajedničkim i samostalnim izložbama. Režirao je više od 30 dokumentarnih filmova za koje je dobio nagrade i priznanja.

Božić je pročelnik Gorske službe spašavanja u Splitu za Dalmaciju, koja je protekle godine imala stotinjak uspješnih intervencija.

Pročitajte više