Novinarka iz Finske: Naša zemlja nije najsretnija na svijetu. Evo zašto

Foto: EPA

Finska je najsretnija zemlja na svijetu, stoji u izvješću Mreže rješenja za održivi razvoj koja djeluje pod pokroviteljstvom UN-a objavljenom prije nekoliko dana. Finska je titulu najsretnije zemlje na svijetu ponijela sedmu godinu za redom. 

Međutim, neki se s tim ne slažu. Finska novinarka Carina Chela je u članku za Daily Mail napisala da je to sve pretjerivanje. "Nitko nije skeptičniji od Finaca oko ideje da smo najsretniji ljudi na svijetu. Da, imamo kazne za prekoračenje brzine koje su osnovane na prihodima i vjerojatno najveću koncentraciju metal bendova na svijetu. Ali biti najsretniji izgledao kao pretjerivanje", napisala je. 

"Finski predsjednik nedavno je objavio da su priroda, povjerenje i obrazovanje ključni razlozi za uspjeh zemlje. Slažem se s njim, ali samo donekle", dodala je pa istaknula da obrazovni sustav nije baš toliko sjajan.

Osvrnula se i na ekonomiju. "Održiva i jaka ekonomija? Ne baš. Za manje od tri mjeseca Finska je imala dva velika politička štrajka koji su utjecali na mnoge sektore, a vlada i sindikati još se ne uspijevaju dogovoriti", napisala je.

Tvrdi i da mnogi u Finskoj pate od depresije.

"Ne zaboravimo da je Finska imala jednu od najvećih stopa samoubojstava na svijetu zbog upotrebe alkohola i antidepresiva. Ovih dana je ta stopa prepolovljena, ali i dalje je nešto viša od prosjeka EU. Također, invazija Rusije na Ukrajinu doprinijela je osjećaju nesigurnosti. Finska nije među najsretnijim zemljama na svijetu, ali možemo raditi na tome", zaključila je Carina.

Pročitajte više