Online filmski kritičari: Najbolji su "Povratak kralja" i "Splendor"

GANDALF je dobar, a Splendor je veličanstven, ocijenili su Udruga online filmskih kritičara (OFCS) i Nacionalna udruga filmskih kritičara koji su za najbolje filmove godine izabrali "Gospodara prstenova: Povratak kralja" i "American Splendor".

Kritičari na webu dodijelili su "Povratku kralja" devet od 11 nagrada za koje je nominiran, uključujući već spomenutu za najbolji film, najboljeg redatelja - Petera Jacksona, najbolji adaptirani scenarij, najbolju originalnu glazbu, najbolju scenografiju, najbolju režiju, najbolju kostimografiju, najbolje vizualne efekte i najbolji zvuk.

Film "Lost In Translation" osvojio je nagradu za najboljeg glumca zahvaljujući Billu Murrayu, i za najbolji originalni scenarij za što je zaslužna redateljica Sofija Coppola.

Naomi Watts je izabrana za najbolju glumicu u filmu "21 Grams", a Shohreh Aghdashloo je osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu u filmu "House of Sand and Fog". Za najboljeg sporednog glumca proglašen je Peter Sarsgaard iz filma "Shattered Glass".

"Potraga za Nemom" proglašena je najboljim animiranim filmom, "Capturing the Friedmans" najboljim dokumentarnim filmom, a brazilski film "Božji grad" (City of God) najboljim stranim filmom.

Debitantica Keisha Castle-Huges osvojila je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za svoj debi u "Whale Rideru", dok su nagradu za najboljeg filmskog stvaratelja, također u debitantskoj kategoriji, podijelili Shari Springer Berman i Robert Pulcini za "American Splendor".

Nacionalna udruga filmskih kritičara također je nagradila Springera Bermana i Pulcinija za najbolji scenarij "American Splendora". Isto tako, proglasila je Billa Murraya za najboljeg glumca i Petera Sarsgaarda za najboljeg sporednog glumca.

Međutim, ukusi dvije udruge razišli su se kod izbora za najbolju glumicu kojom su nacionalni kritičari proglasili Charlize Theron za njezinu ulogu u "Monsteru". Za najbolju sporednu glumicu odabrali su Patriciu Clarkson za uloge u dva filma: "The Station Agent" i "Pieces of April".

Clinta Eastwooda proglasili su najboljim redateljem za "Mističnu rijeku", a Aki Kaurismaki je ponio kući nagradu za najbolji strani film kao redatelj "Čovjeka bez prošlosti".

Udruga online filmskih kritičara osnovana je 1997. godine, a okuplja novinare, predavače i filmske povjesničare čiji se radovi objavljuju na Internetu. Nacionalna udruga okuplja 55 filmskih kritičara koji se okupljaju jednom godišnje u restoranu na Manhattanu kako bi objavili svoj odabir najboljih.

Pročitajte više