Opera djevojke iz Brooklyna privukla Dominga

DEBORAH DRATTELL sebe naziva "tek djevojkom iz Brooklyna", ali je svjetska premijera njezine opere "Nikolaj i Aleksandra" u Los Angelesu privukla tenora svjetskog glasa Placida Dominga koji će u njoj imati ulogu Raspućina.

Štoviše, operom će ravnati čuveni čelist Mstislav Rostropovič kojemu je to prvi nastup u operi u Los Angelesu.

Opera, koju vodi Domingo, objavila je ovoga tjedna da će iduće jeseni biti pozornicom svjetske premijere najnovijega djela Deborah Drattell (46) koja ističe kako je još ´zadivljena time što će Domingo u njemu pjevati´. Domingo pak kaže da se iznimno tomu veseli jer ne dobiva često prigodu pjevati ulogu negativca.

´Moj je san dugo godina zapravo bio napisati ovu operu za Placida Dominga i još mi se čini da je to san. No, ja sam djevojka iz Brooklyna koja je naumila provesti tu nakanu i sada sam tu gdje jesam´, izjavila je Drattell.

Opera ´Nikolaj i Aleksandra´ imat će premijeru 14. rujna nakon čega će uslijediti još pet izvedbi.

Po riječima Drattell, ideja o operi o sudbinskoj ljubavi cara Nikolaja II. i carice Aleksandre, koje su 1918. ubili pripadnici sovjetske revolucionarne vojske a zatim pokopali u Sibiru, ´dugo je godina´ sazrijevala u njezinoj glavi prije no što ju je stavila na papir.

Otkriće ostataka ruske carske obitelji i njihov pokop 1998. u Sankt Peterburgu ponovno su probudili njezin interes. U operi se priča koncentrira oko pada posljednjeg ruskog cara i njegovoga sudbinskoga odnosa sa zagonetnim monahom Raspućinom.

Drattell je bila izvanredna profesorica kompozicije na sveučilištu Tulane i vodila je simfonijske orkestre New Orleansa, Denvera i Portlanda. Djelo o caru Nikolaju njezina je treća opera.

Libreto za operu, koja će biti izvedena na engleskome jeziku, napisao je pisac kriminalističkih romana Nicholas von Hoffman.

Domingo je izjavio kako je impresioniran ´vrlo mladom i predanom majkom četvero djece koja je smogla naći vremena za pisanje opere´. Uloga Raspućina bit će njegovo 120. utjelovljenje jednog opernog lika i u tome će, kako tvrdi, posebno uživati.

´Budući sam gotovo uvijek u operama junak, sada ću uživati u glumljenju jednog zločestog karaktera´, poručio je Domingo.

Pročitajte više