Otkriće metana na Marsu sugerira postojanje života

PLANET Mars, koji se nakon slijetanja američkih istraživačkih robota Spirit i Opportunity nalazi u središtu pažnje mnogih, ako je vjerovati posljednjim rezultatima istraživanja, zaista bi mogao biti dom živim organizmima, javlja BBC.

Naime, teleskopi sa Zemlje kao i letjelica Europske svemirske agencije Mars Express potvrdili su postojanje plina metana u atmosferi Marsa. Metan je inače otkriven metodom spektroskopije, koja detektira tzv. spektralni "potpis" metana. Životni vijek metana u atmosferi Marsa je relativno kratak (molekula metana je nestabilna na Marsu), pa je očito da na crvenom planetu postoje stalni izvori ovog plina.

Kakve to veze ima s mogućim postojanjem života na Marsu? Postoje dva moguća objašnjenja za pronalazak metana u atmosferi Marsa.

Jedan su aktivni vulkani, koji još uvijek nisu uočeni na Marsu, a drugi su određena vrsta mikroba koji sintetiziraju metan iz vodika i ugljičnog dioksida. U atmosferi Marsa nema kisika koji je potreban većini živih organizama, ali ne i dotičnim mikrobima.

Iako brojne istraživačke sonde koje orbitiraju oko Marsa još uvijek nisu otkrile nikakav trag vulkanske aktivnosti, koja bi također mogla biti izvor metana, potvrda o postojanju aktivnih vulkana imala bi znatne implikacije na istraživanje o postojanju života na Marsu.

Naime, ako pod površinom Marsa zaista postoje nakupine goruće lave, oslobođena energija otopila bi ogromne količine podzemnog leda čije je postojanje potvrđeno, što bi pak moglo stvoriti uvjete pogodne za održanje života na Marsu.

Drugo objašnjenje su tzv. metanogeni, vrsta mikroba koja postoje na Zemlji i sintetiziraju metan iz molekula vodika i ugljičnog dioksida. Budući da metanogenima ne treba kisik (kojeg nema u atmosferi Marsa), neki znanstvenici smatraju kako bi upravo takvi mikrobi mogli postojati na Marsu.

Uz dvije istraživačke sonde na površini i nekoliko letjelica u njegovoj orbiti, te moćne zemaljske teleskope usmjerene prema Marsu, crveni planet polako počinje otkrivati svoje tajne.

Pročitajte više