Tajni život budističkog svećenika: Milijuni na računima, luksuzni auti, seks sa djevojčicama...

Screenshot: Youtube

BUDIZAM i jet set nisu pojmovi koje inače često možemo dovesti u vezu, no prije nekoliko godina svijet je obišla snimka na kojoj vidimo grupu budističkih redovnika obrijanih glava i odjevenih u tradicionalne halje kako sjede u luksuznom avionu.

U prvom redu vidimo Wirapola Sukphola, svećenika koji se nedugo zatim doveo u centar jednog od najvećih skandala na Tajlandu zadnjih godina, prenose Fox News.

Usprkos zavjetima koji ga obvezuju na skromnost i celibat, ovaj svećenik je razvio luksuzan ukus. Spomenuti video podigao je mnogo prašne, a nakon toga se počela otkrivati mračna pozadina. Wirapol je optužen za seksualne veze s više žena, čime je prekršio zavjet celibata, a jedna od njih je izjavila da joj je napravio dijete kad je imala samo 15 godina.

Tajlandske vlasti također su otkrile da posjeduje čak 38 milijuna kuna raspoređenih na različite bankovne račune, a u dvije godine kupio je čak 22 Mercedesa.

Optužen za silovanje maloljetnice i mnogobrojne financijske malverzacije, pobjegao je u SAD, a do njegovog je izručenja došlo četiri godine kasnije.

Iako rođen u siromašnom dijelu Tajlanda, već kao tinejdžer uspio je privući pozornost tvrdeći da ima nadnaravne moći, te je brzo skupio sljedbenike koji su mu davali donacije pomoću kojih si je mogao priuštiti luksuzan život. U rodnom gradu Ubon Ratchatani je izgradio osamnaest metara visok kip Buddhe za koji je lažno tvrdio da sadrži čak devet tona zlata, piše U.S. News. Usprkos optužbama, neki od njegovih sljedbenika i dalje tvrde da je on dobar čovjek koji im je puno pomogao.

Wirapol nije prvi budistički svećenik optužen za seksualne odnose, uživanje droge ili nepošteno stečenu imovinu, te se počelo govorkati o krizi budizma u Tajlandu.

Tajland je nedavno uveo novi zakon kojim zahtijevaju od hramova koji godišnje dobiju i po četiri milijarde dolara u donacijama da objave podatke o financijama.  

Pročitajte više